Egyre hangsúlyosabbá válik a fenntarthatóság az agráriumban
2023. szeptember 8., 08:29
Magyarország kiemelt szerepet szán a rövidebb ellátási láncoknak, a helyi termékek népszerűsítésének, a digitalizációnak és a tudatosság növelését célzó kampányoknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a szamarkandi Nemzetközi Élelmezésbiztonsági Konferencián.
A fogyasztói döntések meghatározó mértékben befolyásolják az élelmiszerlánc szereplőinek stratégiáit, így a fogyasztói magatartás alakítása több szempontból is hozzájárul az agrárélelmezési rendszerek fenntarthatóságához – hangoztatta Nagy István. Magyarországon az egyik kiemelt szemléletformáló program a "Maradék nélkül", amelynek oktatási anyagait már általános iskolában megkapja a fiatal generáció, hiszen fontos a tudatos fogyasztásra és vásárlásra való tanítás minél korábbi megkezdése. Magyarországon a megvásárolt élelmiszerek mindössze 10 százaléka kerül a szemetesbe, míg globálisan az élelmiszerek átlagosan 30 százalékát pazarolják el – jelentette ki Nagy István.