Egyszerűbbé vált az élelmiszer-vállalkozások indítása
2021. július 14., 10:20
Lényegesen egyszerűbb lett a vállalkozás indítása az élelmiszerforgalmazás, vendéglátás és étkeztetés területén. Amihez eddig külön engedély kellett, ahhoz most már a bejelentés is elég.
Korábban a vendéglátóipari termékek kereskedelmi forgalomba hozatalához a jegyzői nyilvántartásba vétel mellett egy külön engedély, az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság hozzájárulása is kellett a friss hús, friss halászati termék, nyers tej, hűtést igénylő tej és tejtermék, hűtést igénylő cukrászati készítmény - ital kivételével. Az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást a hatóság az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszerben (FELIR) is rögzítette, így biztosítva a vállalkozások számára a FELIR azonosítót, amelynek megléte szintén feltétele a jogszerű működésnek.
A jogalkotó a különengedély-kötelezettséget 2021. július 1-től megszüntette, de a fogyasztók továbbra is számíthatnak az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság támogató felügyeletére, és a FELIR azonosító kötelezettség továbbra is megmaradt. Szintén nem változik a jegyzői (mint kereskedelmi hatósági) bejelentkezés kötelezettsége.
A Nébih elektronikus ügyintézési felületét használva nincs más tennivaló: 2021. július 1-től a FELIR azonosítóval és az adott tevékenységre vonatkozó tevékenység azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.