Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Élelmiszeráfa: "melegen tartja" a csökkentési elképzeléseket a VM

2011. február 11., 12:24

"Melegen tartja" a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a korábban napirendre vett élelmiszeráfa-csökkentési elképzeléseket és elsőként - a realitások figyelembe vételével - a baromfi- és a sertéshúsnál szeretne mérséklést elérni - jelentett ki Feldman Zsolt, a VM helyettes államtitkára a közelmúltbeli takarmánypiaci egyeztetéseken. A 25 százalékos mai áfakulcs az ágazati szereplőknek versenyhátrányt okoz és fogyasztáscsökkentést eredményezhet - hívta fel a figyelmet Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója.

Elsőként a baromfi- és a sertéshúsok áfájánál szeretne csökkentést elérni a VM, figyelembe véve a reális lehetőségeket - közölte Feldman Zsolt a szerdai takarmánypiaci egyeztetéseken. Mint ismert, a tárca már tavaly el szerette volna érni, hogy az áfakulcs mérséklődjön, de e törekvések egyelőre nem valósulhattak meg a költségvetési korlátok miatt.

A 25 százalékos, rendkívül magas áfakulcs akadályozza a baromfiágazat árérvényesítési lehetőségeit is - húzta alá Csorbai Attila. Hozzátette: a mai áfamérték fogyasztáscsökkenéshez vezethet, ha az ágazati szereplőknek sikerülne emelniük átadási áraikat, amelyre egyébként alapvető szükségük van a takarmánydrágulás miatt. A mai helyzetben - hívta fel a figyelmet az igazgató - azt is érdemes lenne megfontolni, hogy az eddig "könnyű" piacszabályozási kategóriába sorolt baromfi- és sertéságazatot be kellene építeni az uniós támogatási rendszerekbe a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról szóló uniós egyeztetések során.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat