Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Élelmiszerbank: tízezer tonna élelmiszert mentettek meg tavaly - Továbbra is nagy az élelmiszerpazarlás

2024. február 23., 09:56

Több mint tízezer tonna lejáratközeli és csomagolási hibás élelmiszert mentett meg a megsemmisítéstől tavaly a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól, hogy rászorulóknak adományozza azokat.

A 15 milliárd forint értékű támogatást túlnyomórészt önkéntesmunkára és egy 500 karitatív szervezetből álló élelmiszermentő hálózatára építve juttatták el a nélkülözőkhöz - áll a szervezet közleményében. A csomagokból elsősorban családsegítő szolgálatok ellátottjai, idősgondozásban élők, nagycsaládosok és egyszülős háztartások, hajléktalanok, fogyatékkal élő emberek valamint gyermekotthonok lakói részesültek.

Az élelmiszerek legnagyobb része pékáru, valamint zöldség és gyümölcs volt, de zöldségkonzervekből és tejtermékekből is jelentős mennyiséget adtak át. A szezonális és promócióból visszamaradt termékek is szerepeltek a támogatási listán, csak a kereskedőknél megmaradt csokimikulásokból, csokinyuszikból, tojásokból és egyéb édességekből 30 ezer csomagot tudtak összeállítani rászoruló gyerekeknek. Legutóbb a koronavírus-járványt megelőzően sikerült egy naptári évben ilyen nagyságrendű adományt kiosztani, de akkoriban még lényegesen több volt az összegyűjthető felesleg. Az egyesület önkéntesei és partnerei ma már több mint 700 boltba látogatnak el napi rendszerességgel, ami duplája a 2020 előtt felkeresett egységeknek.

A kereskedők élelmiszerkészletezési gyakorlata sokat fejlődött az elmúlt években, ami a pazarlás visszaszorítása szempontjából fontos, a rászorulók számát látva azonban kihívást jelent. Az Élelmiszerbank éppen ezért folyamatosan keresi a kapcsolatot további gyártókhoz, forgalmazókhoz és újabb élelmiszermentési módokat is tesztel. Tavaly a vendéglátói szektorban is számos partnerséget indítottak, például már érintetlenül maradt készételeket is átvesznek nagyobb céges rendezvényekről és iskolai menzákról.

Az egyesület szerint Magyarországon több mint egymillió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik évente, amelyért a háztartások, a feldolgozó ipar, a kereskedelem, a vendéglátó szektor és a mezőgazadsági termelés is felelős. Ezekkel egyrész sok ember élelmezési problémáját lehetne megoldani, másrészt az el nem fogyasztott élelmiszerek a környezetet is jelentősen terhelik. Az ENSZ felmérése szerint a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok tíz százaléka az élelmiszerpazarlással hozható összefüggésbe.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy felkutassa a kereskedelmi forgalomba már nem kerülő, lejáratközeli, csomagolási hibás vagy más okból feleslegessé vált, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas termékeket. A megalakulásuk óta eltelt csaknem húsz évben több mint tíz millió tonna élelmiszert gyűjtöttek össze áruházakból és gyártóktól, hogy azok nélkülözők asztalára kerüljenek.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat