Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Élelmiszerbiztonság: gyorsriasztási eredmények 2018-ban

2019. október 8., 07:00

Az Európai Bizottság közzétette az élelmiszerek és takarmányok gyorsriasztási rendszerének (RASFF) jelentését a 2018-asi tevékenységekkel kapcsolatban. A tagállami bejelentések száma összesen 3699 volt, ennek 30 százaléka riasztási értesítés. Tehát 1118 bejelentés esetében - súlyos egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszer vagy takarmány kockázata miatt - szükség volt a gyors beavatkozásra.

Az élelmiszerek és takarmányok gyorsriasztási rendszerével az illetékes hatóságok számos élelmiszer-biztonsági kockázatot hárítottak el, megelőzve ezzel a fogyasztók egészségének károsodását. A RASFF-on keresztül átadott információkat éves rendszerességgel összesítik.

A közzétett jelentés azt mutatja, hogy a tagállamok tavaly összesen 3699 élelmiszer- vagy takarmány-kockázatot jelentettek az Európai Bizottságnak. Ezek közül 1118-at „riasztásként” soroltak be, jelezve egy olyan súlyos egészségügyi kockázatot, amelyre az élelmiszeripari vállalkozók vagy hatóságok gyors intézkedést követeltek meg.

A tagországokból származó termékekre vonatkozó RASFF-értesítések jelentős része elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben található patogén mikroorganizmusokra vonatkozik. A mikotoxinok (569 bejelentés) és a kórokozó mikroorganizmusok (370 bejelentés) esetében a legtöbb probléma a harmadik országokból származó termékekkel volt. A korábbi évekhez hasonlóan, a 2018-as értesítéseknek csak kis százaléka vonatkozott takarmányra (9%) és élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra (4%).

A Nébih közleménye szerint a hazai vonatkozású 162 RASFF ügy 146 esetben élelmiszerrel, 10 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal kapcsolatos probléma volt. Itthon leginkább az étrend-kiegészítőknél és egyéb speciális élelmiszereknél; a gabonatermékeknél és a sütőipari termékeknél, a tojásnál és a tojástermékeknél; valamint húsoknál és a hústermékeknél adódott gond. Magyarországon előállított termékkel kapcsolatosan 43 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma. Hazánk a tavalyi évben 28 esetben kezdeményezett bejelentést.

Az országos tájékoztatók elérhetők a tagországok számára, amelyekből felvilágosítást kaphatnak 2018-os tevékenységükről – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat