Élelmiszerek címkézése: mozgósítja a V4-eket az agrárkamara
2021. február 3., 10:59
Az Európai Unióban változik az élelmiszerek címkézése és a tápérték-jelölési rendszer. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Olaszország által javasolt számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszert támogatja, ennek elfogadása érdekében a Visegrádi Együttműködés tagországainak agrárgazdasági kamaráit is mozgósítja.
A rendeletmódosítás egyik célja, hogy segítsen a fogyasztóknak az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásában, a termékek csomagolásának elülső oldalán feltüntetendő tápérték-jelöléssel. Az uniós hatásvizsgálat szerint négyféle címkézési rendszert használnak, illetve fejlesztenek az EU-ban. Több tagállam és a korábbi német elnökség egyoldalúan a "Nutri-Score" típus mellett állt ki.
A "Nutri-Score"-rendszer nem tartalmazza azokat a háttér adatokat - mint az adott élelmiszertermék összetétele, az alkalmazott élelmiszer-adalékanyagok -, amelyek segítik a fogyasztók mérlegelését – áll az agrárkamara közleményében. Ezen felül ez a rendszer az adott élelmiszertermék egészét, az adott tagállamban, régióban akár évszázadokra visszanyúló hagyományok részeként betöltött szerepét és a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát sem vizsgálja. Ezért számos kiemelkedő táplálkozási értékű és szerepű élelmiszert - például a magyar nemzeti értékek részét képező hungarikumokat, illetve a mediterrán konyha alapját képező olívaolajat is - a "Nutri-Score"-rendszer hátrányosan különbözteti meg.
Ezzel szemben Olaszország az uniós hatástanulmányban alternatívaként szereplő, számszerű adatokat tartalmazó, tápanyag-specifikus jelölési rendszer, a "NutrInform Battery" bevezetését támogatja, amely a hazai, hagyományos élelmiszerekről kiegyensúlyozottabb, komplexebb képet ad. A komplex, adatokkal alátámasztott információk alapján pedig a fogyasztóknak lehetősége nyílik a saját egészségügyi állapotuk, illetve táplálkozásuk ismeretében jobban megalapozott döntést hozni az élelmiszervásárlásnál.
Mindezek miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Olaszország által javasolt tápérték-jelölési rendszert támogatja, és nemzetközi összefogásban is kiáll a magyarországi élelmiszerek védelmében.