Élelmiszerek kettős minősége: útmutatót készített a Nébih
2022. május 30., 09:12
Mintegy nyolchónapnyi párbeszédet követően elkészült az útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához. A kiadvány összeállításához a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) széleskörű iparági és kereskedelmi egyeztetéseket folytatott.
2018 és 2021 között - az EU fogyasztóvédelmi projektje részeként - mintegy 120, Magyarországon, Németországban és Ausztriában kapható termék összehasonlítását végezték el. A projekt tapasztalatait is feldolgozva az útmutatót összeállító munkacsoport olyan egyértelmű megállapítások rögzítésére törekedett, amellyel a kettős minőség ténye kizárható, ezáltal elkerülhető a vásárló megtévesztése.
A tájékoztató további célja, hogy segítséget nyújtson az ipar, a forgalmazók és a hatóság szakembereinek a kettős minőség jelenség azonosításában és kezelésében, valamint értelmezési segédletet nyújtson az élelmiszerekre vonatkozó hazai előírásokról.
Az útmutató a szabályozási előzmények és az irányadó jogszabályok ismertetésén túl elsősorban gyakorlatias, kézzelfogható segítséget kíván nyújtani az élelmiszer-vállalkozásoknak az előírások betartásához. Bemutatja a hatósági vizsgálatok lehetséges főbb szempontjait is.
A Nébih kiemelten kezeli az útmutató naprakészen tartását és szükség szerinti revízióját. Az útmutató kidolgozásában közreműködtek a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, a Magyar Márkaszövetség, az SGS Hungária Kft., az Országos Kereskedelmi Szövetség, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, valamint a Magyar Energiaital Szövetség által delegált szakértők.