Élelmiszeripar: túl sok helyen folyik felsőoktatás
2017. február 13., 09:43
Magyarországon túl sok helyen zajlik párhuzamosan élelmiszeripari felsőoktatás, emiatt sehol sincs meg a legmodernebb technológia – jelentette ki Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.
Éder Tamás az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, egy a közelmúltban tartott szakmai kerekasztal-beszélgetésen az merült fel, hogy az erőforrások széttagolódnak, a felaprózódott felsőoktatási struktúrában pedig nehéz megtalálni a forrásokat a drága technológiák biztosítására. Szükség lenne külföldi oktatók bevonására és a magyar hallgatók külföldi kiutaztatására, ez a kerekasztalon is felvetődött.
A modern élelmiszergazdaságról nem él kép a magyar társadalomban, hiszen mindenki még a régi "egy koca egy udvarban" gondolkodik, emiatt nem is vonzó ez a szakma a fiataloknak – vélte Éder Tamás. Eközben viszont - hívta fel a figyelmet - ez a szektor is számítástechnikával vezérelt, és használja a modern kori IT-technológiákat.