Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Európai Állattenyésztés Hangja: szigorú higiéniai és biztonsági intézkedéseket alkalmaznak a vágóhidak

2025. május 26., 09:34

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában bemutatja, hogy a vágóhidakon milyen szigorú higiéniai és biztonsági intézkedéseket alkalmaznak, továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy az innovatív, megújuló energiaforrásokra támaszkodó megoldások révén hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tehető a teljes húsipari értéklánc.

A vágóhidak kulcsfontosságú szerepet töltenek be a húsfeldolgozási láncban, és az állatok levágása során nagyon fontos a szigorú higiéniai gyakorlatok betartása – szögezi le a kommunikációs anyag. A vágóhidakon számos elővigyázatossági intézkedést alkalmaznak, például kötelező védőruházatot viselni azon személyeknek, akik a vágóhelyiségbe belépnek, kötelező a lábbeli fertőtlenítése és minden egyes munkaközi szünet vagy a mellékhelyiség használata után kötelező a szappanos kézfertőtlenítés.

Ezenkívül magára a vágás folyamatára is szigorú szabályok vonatkoznak. A beleket és a belső szerveket úgy távolítják el, hogy azok a hasított testtel a lehető legkevésbé érintkezzenek. A darabolt részek vágóhídon történő tárolására és a szállításra szintén kiemelt higiéniai szabályok vonatkoznak. A vágóhelyiségbe csak a vágást végző alkalmazottak léphetnek be. A higiéniai előírásokat a vállalat higiéniai kódexe tartalmazza, melyben rögzítetteket minden alkalmazottnak be kell tartania.

A vágáshoz használt késeket rendszeresen fertőtlenítik, hogy megakadályozzák a hasított testek bakteriológiai szennyeződését. A kések tárolására szintén szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak. A gépeket és a vágóhelyiségeket legalább naponta tisztítják és fertőtlenítik. Ez vonatkozik a húst szállító teherautókra is. A vágósoron bakteriológiai vizsgálatokat végeznek az esetleges beszennyeződések megelőzése érdekében.

A tisztítás és a higiéniai szabályok betartásának szisztematikus ellenőrzése a vágási- és feldolgozási folyamat során használt víz minőségének ellenőrzésére is kiterjed. Az ellenőr ideiglenesen leállíthatja a vágósort azokon a vágóhidakon, amelyek nem a higiéniai szabályoknak megfelelően működnek. A vállalatoknak ilyen esetekben először fertőtleníteni kell a vágósort vagy a vágóhelyiséget, mielőtt a munkafolyamatok ismét megindulhatnak.

A vágóhídon dolgozók hajhálót, sisakot, füldugót, overallt és gumiköpenyt, valamint az általuk végzett munka típusától függően csizmát vagy acélbetétes lábbelit viselnek. Ékszerek, piercingek viselése és a smink tilos. A késekkel dolgozó alkalmazottak rozsdamentes acél láncszemekből készült védőkesztyűt viselnek a balesetek megelőzése érdekében. Az állatok egyes részeit elővigyázatosságból megsemmisítik, mert azok közegészségügyi kockázatot jelenthetnek.

A teljes cikk itt tekinthető meg.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat