Európai összefogás a tojásbiztonság növelése érdekében
2014. október 9., 12:04
Hét európai országból 10 cég működik együtt az OVOSHINE elnevezésű 3 éves uniós támogatottságú projektben. A cél az, hogy innovatív technológiát fejlesszenek ki a tojáságazat számára. A project eredményeképpen a kis- és középvállalkozások számára elérhetővé válik egy költséghatékony módszer a tojások kezelésére.
Magyar, spanyol és portugál baromfiágazati szakmaközi szervezetek (Baromfi Termék Tanács, INPROVO és ANAPO) működnek együtt kis- és középméretű tojáságazati szereplőkkel, illetve kutatóintézetekkel az OVOSHINE elnevezésű EU-finanszírozású projektben.
Mérnökök és kutatók (a német Fraunhofer IGB, a spanyol Ateknea Solutions és a norvég Nofima) dolgoznak együtt, hogy kifejlesszenek egy olyan rendszert, amely növeli a tojáshéj higiéniáját. Az ötlet forró levegő és UV-lámpa kezelésen alapszik (nem invazív és nem kémiai alapú technológia), amelynek révén a tojáshéj egész felületét kezelik nagy energiájú UV-fénnyel, amely a baktériumokat elpusztítja.
Az OVOSHINE projekt sikere érdekében négy iparági vállalkozás (a belga Ovobel, Daro (EK), a spanyol Ibertec és az El Canto Agroalimentaria) is részt vesz a projektben. Feladatuk, hogy a szektor igényeinek megfelelően az ágazatban megszerzett szakmai tapasztalataikkal ipari körülmények között is teszteljék és továbbfejlesszék a laboratóriumi körülmények között működő rendszert, technológiát.
A cél egy hatékony, olcsó és innovatív eljárás kidolgozása, amely higiénikusabbá teszi a tojás felszínét, illetve új modulként könnyen beépíthető az ágazati szereplők által már használt tojáskezelési technológiai sorba, eszközparkba.
A projektet a tojáságazat nagy örömmel fogadta. A legtöbb kis- és középméretű vállalkozás tisztában van az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés fontosságával, és azt is tudja, mekkora kihívás a piac és a fogyasztók bizalmának erősítése egy olyan alapvető élelmiszer esetében, mint a tojás.
Az EU Kutatási Végrehajtó Ügynöksége (Research Executive Agency) a három évig tartó OVOSHINE projektet 2 millió euro-val támogatja. Az összeget kutatásra, a prototípus kifejlesztésére, tesztelésre és a az eredmények közlésére, terjesztésére kell és lehet fordítani.
Az OVOSHINE projektet az EU kutatási és technológiai fejlesztési célú Hetedik Keretprogramja (FP7) társfinanszírozza. Szerződésszám: 605309
Élelmiszerbiztonsági kontroll a tojáságazatban
A zoonotikus megbetegedések csökkentése az EU Élelmiszer és egészségügyi politikájának egyik legnagyobb kihívása. Az EU vonatkozó jogszabályai alapján (1) a tojáságazat folyamatosan, szorosan együttműködve a nemzeti hatóságokkal dolgozik azon, hogy csökkentse azon emberi megbetegedések kockázatát, amelyek összefüggésbe hozhatók a tojás illetve a tojástermékek fogyasztásával (különös tekintettel a szalmonella-szennyeződésre).
Az elmúlt években az EU Élelmiszerbiztonsági Hatóságának (EFSA) beszámolója kiemelte, hogy egyértelmű csökkenés tapasztalható a szalmonella okozta humán megbetegedések számában (2). A beszámoló kitért arra is, hogy e csökkenés főként a baromfiágazatban bevezetett sikeres szalmonella-csökkentési programoknak köszönhető. Az élelmiszerlánc szalmonella-ellenőrzési programja nem jelent mást, mint a takarmányok és a gazdasági állatok kontrollját.
Az OVOSHINE projekt új aspektusból közelíti meg a kérdést, mivel magát az élelmiszert, a tojást kezeli. A hatályos jogszabály szerint a friss étkezési tojást (A kategória) nem lehet mosni és tisztítani az Unióban (3). E projekt lehetőséget nyit a tojásszektor számára, hogy úgy növelje a tojás biztonságosságát, hogy eközben a tojás a fogyasztók számára fontos két fő tulajdonságát, a frissességet és a természetességet megőrzi.
(1) Directive 2003/99/EC of the European Parliament and of the Council of 17 November 2003 on the monitoring of zoonoses and zoonotic agents and Regulation (EC) No 2160/2003 of the European Parliament and of the Council and Regulation of 17 November 2003 on the control of salmonella and other specified food-borne zoonotic agents.
(2) EFSA (European Food Safety Authority) and ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), 2014. The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2012. EFSA Journal 2014;12(2):3547, 312 pp. doi:10.2903/j.efsa.2014.3547
(3) COMMISSION REGULATION (EC) No 589/2008 of 23 June 2008 laying down detailed rules for implementing Council Regulation (EC) No 1234/2007 as regards marketing standards for eggs.