Évente 200 millió kínai betegszik meg rossz élelmiszerek fogyasztása miatt
2012. április 16., 12:06
Minden évben a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett étel fogyasztása miatt. Az adat - adta hírül a sina.com hírportál - a baktériummal és élősködőkkel szennyezett, illetve a káros hozzáadott anyagokat és a természetből származó méreganyagokat tartalmazó ételekre vonatkozik.
Az élelmiszer-biztonság kérdése évek óta komoly problémát jelent a kelet-ázsiai ország számára, ahol a termelők többsége - a minél nagyobb profit reményében - gyenge minőségű árut kínál jó minőségű áruként feltüntetve. Kivételt a kérdésben a nagy nemzetközi áruház- és étteremláncok sem jelentenek: idén már a McDodald’s, a Carrefour, tavaly év végén a Wal-Mart cégeket is szabályszegésen érték.
A legutóbbi hónapokban ruhafestéket, tintát, viaszt és mérgező vegyi anyagokat is találtak egyes élelmiszerekben - írja az MTI. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) tavaly év végi felmérése szerint a kínai lakosság az élelmiszer- és gyógyszerbiztonságot nevezte meg első helyen a leginkább bizonytalanná tévő dolgok listáján. A kínai vezetés a minőségi előírások és az azok megszegéséért kiszabható büntetés szigorításával harcol az élelmiszer-biztonság növeléséért. A főváros, Peking azt tervezi, hogy az élelmiszerhamisításon kapottakat egy életre eltiltja az élelmiszer- és a hozzá kapcsolódó iparágaktól. Országos szinten félszáz adalékanyag betiltása és a használható adalékanyagok jobb szabályozása szerepel a sürgős teendők listáján.