Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Mezőgazdasági szolgáltatások BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Exporttámogató program indul az élelmiszeripari cégek számára

2021. október 11., 10:05

Az élelmiszeripari exportot támogató programot mutattak be az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK. A Hungarian Food Business program hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar élelmiszer megjelenése a világban még hatékonyabb legyen.

Az Agrármarketing Centrum által elindított új program elősegíti, hogy a technológiájában, kapacitásaiban, termékeiben megújuló magyar élelmiszeripar ki tudja használni az exportpiaci lehetőségeket - fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. Az agrártárca a hazai agrárexportban a feldolgozott termékek arányának növelésére törekszik, ehhez szükség van az ezt támogató programokra.

Az elmúlt 10 évben megduplázódott a magas hozzáadott értékű élelmiszertermékek exportja, Magyarország 3,6 milliárd euró másodlagosan feldolgozott élelmiszert értékesít évente a külpiacokon. A magyar termékek mintegy 85 százalékát európai uniós piacokon adják el. Célul tűzték ki, hogy az uniós piacokra kerülő feldolgozott élelmiszer-termékek jelenlegi 68 százalékos arányát 75 százalék fölé növeljék 2030-ig. Ehhez a jó technológia és a jó szakemberek mellett arra is szükség van, hogy a hazai vállalkozások támogatást kapjanak a külpiacokon történő megjelenéshez, üzletkötéshez.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese ismertette: a program része egy online élelmiszeripari valós idejű katalógus, amely a magyar élelmiszeripari kínálatot összefoglalva és digitalizálva bemutathatóvá teszi a világ bármely pontján, ezzel biztosítva a magyar élelmiszeripari gyártóknak, hogy jelen lehessenek a digitális térben.

A gyártók számára díjmentes digitális élelmiszeripari katalógus egy szoftver része, amelyben jelenleg csaknem 30 gyártó közel 300 terméke van. Közölte: célul tűzték ki, hogy a magyar exportképes élelmiszeripari gyártók 70-80 százalékát be tudják vonni, és a jövő év január 1-jén éles üzemben elinduljon a rendszer. Hozzátette azt is, hogy exportstatisztikai adatok alapján kiválasztották azt a 25 célországot, amelyekre leginkább szeretnének koncentrálni.

Az ügyvezető-helyettes a Hungarian Food Business programról szólva kitért a többi között a nagy külföldi szakmai kiállításokra is, ahol az Agrármarketing Centrum a piacinál lényegesebb kedvezőbb feltételek mellett biztosít megjelenést a magyar élelmiszeripari vállalatoknak.

Szintén az online rendszerbe integrálva létrehoznak egy képzési rendszert, elsősorban a kisebb vállalkozásoknak, vagy a már gyakorlott exportőrök új munkatársainak. Jelezte azt is, hogy ugyancsak a program részeként pályázati rendszer segíti majd a kisvállalkozásokat, hogy gyakorlott exportőrökké válhassanak. Káhn Norbert, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a koronavírus-járvány nehézségeket okozott a személyes kapcsolattartásban, az új program jó lehetőség, hogy újabb csatornákon érhessék el a nemzetközi partnereket.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat