FAO-értékelés az állattenyésztésről: létfontosságú összetevőket tartalmaz a tojás
2023. november 24., 12:49
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette a FAO által közzétett, ”A tojás létfontosságú tápanyagokat biztosít és hozzájárul az egészséges étrend fenntartásához” című informatív, szemléletes infografika magyar nyelvű fordítását. Ez hasznos információkat tartalmaz arról, hogy a tojás milyen létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagok és nyomelemek tartalmaz és hogy milyen szerepet tölt be az A-vitamin-hiány kialakulásának megelőzésében.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot figyelembe vevő, átfogó, tudományos bizonyítékokon alapuló globális értékelést kért az állattenyésztésnek az élelmezés-biztonsághoz, a fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításához és fenntartásához, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz való hozzájárulásáról. Az elkészült értékelés négy részdokumentumból áll, amelynek első része a FAO által az idei évben ”Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes” címmel kiadott szakpolitikai áttekintés. Az összefoglaló anyag átfogó elemzést nyújt arról, hogy az állati eredetű élelmiszerek milyen szerepet töltenek be az egészséges étrendben és hogyan járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartásához, valamint az egészség javításához az emberek élete során.
A FAO a fent említett szakpolitikai áttekintéshez kapcsolódóan informatív, szemléletes infografikákat készített, amelyek közérthető formában számos hasznos információt tartalmaznak az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatosan. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elkészítette a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításait, amelyeket több részes cikksorozat formájában tes közzé honlapján.
Cikksorozatuk második részében az ”Eggs supply essential nutrients and contribute to healthy diets ”, azaz ”A tojás létfontosságú tápanyagokat biztosít és hozzájárul az egészséges étrend fenntartásához” című infografika magyar nyelvű fordítását jelentették meg, amely magyar nyelven itt érhetők el.
Az infografikából többek között az alábbi, a különböző baromfifélék tojásaihoz kapcsolódó kérdésekre kapható válasz:
- Milyen létfontosságú mikrotápanyagokat tartalmaz a tojás?
- A tojás által tartalmazott egyes létfontosságú mikrotápanyagok hogyan járulnak hozzá az egészségünk fenntartásához?
- Napi egy tyúktojás az egyes kiemelt korcsoportok ásványi anyag és vitamin szükségletének hány százalékát fedezi?
- Hogyan alakul az egyes állatfajok tojásának fehérje tartalma?
- A tojás fogyasztása hogyan segít megelőzni az A-vitamin-hiány kialakulását?
- Az egyes állati eredetű élelmiszerek 100 grammjának bevitele milyen mértékben járul hozzá a reproduktív korú nők számára ajánlott napi A-vitamin- és B12-vitamin szükséglet fedezéséhez?