Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Feketegazdaság: a zugvágók és a garázsvágók a legveszélyesebbek

2010. augusztus 25., 10:37

A zugvágókból és a garázsvágókból származnak azok a termékek, amelyek teljesen illegálisan jutnak el a fogyasztókhoz - derül ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) tapasztalataiból. A "mély feketekereskedelem" aránya a 15-18 százalékra tehető összes számla nélküli forgalom egytizedét érheti el. A fekete- vagy mélyfekete gazdaság fogalma a BTT szerint azt takarja, amikor a termék az előállítási és értékesítési láncban sehol sem találkozik hatósági ellenőrzéssel, azaz nemcsak a felneveléshez használt napos alapanyagot és takarmányt szerzik be számla nélkül, hanem a vágást és az értékesítést is teljesen illegális módon hajtják végre.

A garázs- és a zugvágók több szempontból is veszélyesek, mert a feldolgozás körülményei, a higiéniai viszonyok és a technológiai hűtési hiányosságok jelentős élelmiszerbiztonsági kockázatot hordoznak - hívja fel a figyelmet a BTT. Az ilyen feketevágások és -kereskedelmi csatornák termékeit legtöbbször a közepes, vagy a nagyobb városok - beleértve Budapestet is - piacain, piaccsarnokaiban értékesítik számla nélkül, legjobb esetben őstermelői igazolvány "takarásával".

A szürkegazdasági termelés ugyanakkor tulajdonképpen csak az értékesítéskor, vagyis a késztermékek forgalmazásakor "szürkül be" azzal, hogy többnyire fél áfával, készpénzért adják az árukat. E termékek mennyisége a jelentősebb. Élelmiszerbiztonsági szempontból nem kifogásolhatók, mivel legális, ellenőrzött vágóüzemekben dolgozzák fel azokat. Az értékesítés során viszont a termékeket úgynevezett "R"-es szállítóval kísérik, amely azt a célt szolgálja, hogyha konkrét hatósági ellenőrzés van a kiskereskedelmi egységben - legyen az falusi bolt, hazai áruházlánc, külföldi multi, piaccsarnokok vagy baromfihús nagykereskedő -, e szállítólevél aktívvá válik és az adott kereskedelmi ügylet az érintett elárusítóhelynél tiszta lesz. Ha nincs konkrét hatósági ellenőrzés az adott kereskedelmi ponton és a terméket eladták, a szállítójegyet eltépik, a megbízott pedig néhány napon belül megérkezik a pénzért, amely zsebből-zsebbe vándorol.

A BTT e visszásságok miatt javasolta nemrég kidolgozott intézkedési terveiben a kormánynak, hogy friss és fagyasztott baromfihúst csak legális telephellyel rendelkező vállalkozások forgalmazhassanak, illetve a közvetlen áruterítést, értékesítést szigorú számadású, konkrét gazdasági eseményre vonatkozó számlával lehessen csak folytatni. Emellett a szervezet - a feketegazdaság elleni küzdelem részeként - szorgalmazza, hogy az alapvető baromfitermékek és húskészítmények áfája januártól legalább 16-18 százalékra csökkenjen a jelenlegi 25 százalékról. A szervezet szerint a mérséklést folytatni kellene a következő két-három évben is, és végeredményben 8-12 százalékos áfakulcsot kellene elérni.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat