Felemás hatása lehet a baromfiágazati áfacsökkentésnek
2016. szeptember 12., 09:33
Az élelmiszerek áfájának csökkentése az ágazat több szereplőjének ad reményt a jövő évi növekedésre, de a virslik és párizsifélék gyártói nagyon pórul járhatnak. Keleti Zsolt, a Sága Foods Zrt. vezérigazgatója nemcsak saját cégét, hanem az egész baromfi-húsfeldolgozó iparágat félti az intézkedéstől.
Az élelmiszerek áfájának csökkentése látszólag reményt ad több agráripari szereplőnek a fellendülésre, hiszen eddig a hazai áfa a legmagasabb volt Európában. A jövő évre ígért áfacsökkentést (27-ről 5 százalékra) a baromfitermékeknél azonban nem mindenki üdvözli, ugyanis csak a nyers húsokra vonatkozik majd, tehát azoknak nem kedvez a változás, akik csak feldolgozott termékeket állítanak elő, sőt.
Lesznek a boltokban sertés- és baromfitermékek 5 százalékos áfával, miközben a virsliknél, párizsiféléknél, sonkáknál marad a 27 százalékos áfa. Olyan jelentős lesz az árkülönbözet, hogy attól tartanak, hogy több vállalkozásra negatívan hat majd - mondta az Agrárszektornak Keleti Zsolt.