Felértékelődik a környezet - Új kihívások az élelmiszertermelésben is
2013. november 21., 14:39
Az elmúlt időszak aszályos vagy éppen áradásoktól sújtott időjárása megmutatta, milyen nagy szerep van a környezetnek a mezőgazdasági termelésben és az élelmiszerellátásban - hangzott el az Európai Baromfifeldolgozók és -kereskedők Szövetségének (AVEC) közelmúltbeli közgyűlésén. Az agrárpiaci szereplőknek és a fogyasztóknak is új válaszokat kell adniuk a változó kihívásokra.
A globális pénzügyi és gazdasági válság felhívta a figyelmet arra, hogy a nyomor és a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek minden ország számára gondokat okoznak. A termelési és fogyasztási tendenciák együttesen hatnak a környezetre. A teljes előadás a következő linkre kattintva tekinthető meg.
A kihívásokra többek között úgy találhatjuk meg a megoldást, ha teljes értékláncokat alakítunk ki, amelyek a farmereket és a nagy társaságokat egyaránt magukba foglalják. Az előállított termékekért felelősséget kell vállalni, a felhasználóknak pedig el kell gondolkozniuk azon, hogyan tudnának átállni a fenntartható típusú táplálkozásra.
Európában mindenki számára egyértelművé kell tenni, hogy az EU-ban léteznek egyértelmű politikai és egyéb irányvonalak, amelyek a vállalatokat képessé tehetik arra, hogy a fenntartható és egészséges táplálkozást helyezzék előtérbe.