Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Felkészültek a termelők - Nincs veszélyben a húsvéti tojásellátás

2020. március 27., 07:35

Felkészültek a húsvétra a hazai tojástermelők, így a koronavírus okozta krízishelyzet nem veszélyeztetheti a tojásellátást – hangsúlyozza a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség). A magyar tojástermelés folyamatos, és az áruházláncok tojáskínálata is biztosított, pánikvásárlásra tehát semmi ok.

A magyar tojástermelés folyamatos, az áruházláncokkal szorosan együttműködve a magyar lakosság tojásellátása is biztosított, így húsvét előtt is lesz friss, magyar tojás a boltok polcain – hangsúlyozza Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke. Ahogy egyik élelmiszer felvásárlására, úgy „tojásbespájzolásra” sincs szükség nagy tételben.

A magyar termelők felkészültek, és igazodtak a mostani koronavírus okozta körülményekhez – húzta alá az elnök. Az élelmiszerelőállítókra mindig, az átlagos hétköznapokon is szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak. A tojástermelő gazdák a mostani helyzetre való tekintettel több fertőtlenítést vezettek be, több kesztyű, védőruha és maszk fogy. Ahogy az egészségügyben, az élelmiszertermelési szektorban is a védőfelszerelés folyamatos biztosítására van szükség, és a gazdák is mindent megtesznek, hogy ezeket beszerezzék.

A tojástermelők a munkatársak védelmében is extra intézkedéseket vezettek be. Például a tojástermelési rendszerekben a dolgozókat több csapatra osztották, amelyek nem találkozhatnak egymással. Feladataikat időben és térben egymástól elválasztva végezhetik, így megelőzhető az, hogy az esetleges megbetegedések miatt megakadjon a termelés. Arra is van példa, hogy a kieső munkaerőt (kiskorúval otthon kell maradnia, veszélyeztetett csoportba tartozik, betegség, házi karantén) a családi gazdaságok családon belül próbálják megoldani.

Az elmúlt hetekben a takarmány--alapanyag ellátásban volt fennakadás a határok lezárása miatt, de sikerült a kezdeti bizonytalanságok után helyreállítani a takarmány-ellátási láncot. Jelenleg nem jelentettek olyan esetet a világban, ahol a koronavírus élelmiszer útján terjedt volna az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalása szerint. A szervezet folyamatosan monitorozza a helyzetet és a WHO ajánlásaira hívja fel a figyelmet, amelyek a főzés közbeni általános higiénia betartására vonatkoznak.

Az állammal közösen a tojástermelő gazdák mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élelmiszerellátás zavartalan legyen – emelte ki Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára. Hatalmas köszönet és elismerés illeti nemcsak az egészségügyi dolgozókat, hanem az élelmiszerláncban dolgozókat – élelmiszerelőállítókat, rakodómunkásokat, áruszállítókat, bolti dolgozókat - is, akik a sokkal megterhelőbb körülmények ellenére is biztosítják, hogy a hazai élelmiszerellátás ne kerüljön veszélybe.

Az elmúlt két hétben termelőtől függően átlagban 30-50 százalékkal több tojást igényeltek az áruházláncok. Ebben az időszakban most szinte mindennap olyan az élelmiszerboltok forgalma, mintha karácsonyra vagy húsvétra vásárolnának be az emberek. Egy „átlagos” húsvétkor 270-280 millió darab tojás fogy, ez az éves fogyasztás nagyjából 10 százaléka. A gasztro (hotel, étterem, menza) kiesések pótolták/pótolják a felmerült  és felmerülő lakossági igényeket.

Éves szinten a nagyüzemi termelés várhatóan 1,2–1,3  milliárd darab lesz. Ágazati szinten nem csak tyúktelepítésre, hanem kapacitásbővülésre is számítani lehet. Ugyanakkor drágul majd a tojás, ahogy más élelmiszerek is, mivel az elmúlt két hétben 2-3 forinttal emelkedtek a termelői árak, hosszú távon pedig 5 százalékos termelői áremelkedés várható. Ennek oka, hogy máris nőtt  a nemzetközi szállítás költsége, emelkedett az importált takarmány-alapanyagok ára is több helyen, és a forint-euró árfolyam sem kedvez az importnak. Fontos kritérium, hogy a lakossági tojásellátás hosszú távú biztosításához az állatjólléti és beruházási támogatások rendszere továbbra is zavartalanul, a megszokott ritmusban működjön.

Biológiai értéke 100

A tojás az egyik legolcsóbb teljes értékű táplálék – hívja fel a figyelmet a Tojásszövetség. Az anyatejen kívül egyedül a tojásnak 100 a biológiai értéke. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat, valamint az esszenciális aminosavakat.

tojás

D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben. A D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin. A tojás további jótékony hatásairól a HU, de tojás! Facebook oldalon olvashatnak.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat