Fenntartható állattenyésztés: a haszonállatok központi szerepet tölthetnek be a jövő élelmezési rendszereiben
2025. november 5., 08:05
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra hívja fel a figyelmet, hogy az állattenyésztés és a haszonállatok továbbra is központi szerepet játszanak a jövő élelmezési rendszereiben és az élelmezésbiztonság fenntartásában. A jövő állattenyésztési ágazatának a genetikára, a precíziós takarmányozásra, a digitális technológiákra, valamint az innovatív gazdálkodási gyakorlatokra kell támaszkodnia, annak érdekében, hogy a szektor környezeti terhelése csökkenjen, miközben társadalmi és gazdasági szerepe is erősödjön. A fenntarthatóság tehát nem azt jelenti, hogy „mindenáron kevesebb állatot” kell tartani.
A fenntarthatóság tekintetében az állattenyésztés gyakran heves viták középpontjában áll. Egyrészt bírálják a természeti erőforrások túlzott mértékű felhasználása és az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt, másrészt azonban az ágazat pótolhatatlan élelmiszer-, jövedelem- és kultúra forrást is jelent. A nemrégiben elindított „Közös alapelvek és intézkedések a fenntartható állattenyésztésért” című kezdeményezés közös fenntarthatósági programot határoz meg, hangsúlyozva, hogy a szektor által biztosított környezeti előnyök, a gazdálkodók megélhetése és az élelmezésbiztonság egyaránt fontos célok, miközben a gazdálkodókat a párbeszéd középpontjába helyezi.
A dokumentumot tíz nemzetközi szervezet dolgozta ki és hagyta jóvá, amelyek együttesen lefedik a globális állattenyésztési értéklánc jelentős részét – beleértve a húsmarha-, a tejelőmarha-, a tojás-, a gazdálkodói, a takarmány-, az állategészségügyi, a hús- és a baromfi szektor, valamint a feldolgozóipart és a gyapjúágazatot egyaránt, lehetőséget teremtve a kormányokkal, intézményekkel és partnerekkel való együttműködéshez a fenntartható állattenyésztésre való áttérés felgyorsítása érdekében.
A felvázolt alapelvek kiegyensúlyozott perspektívát kínálnak, hangsúlyozva, hogy a fenntarthatóság nem azt jelenti, hogy „mindenáron kevesebb állatot” kell tartani a termelés válogatás nélküli csökkentésével, hanem azt, hogy "jobban tenyésztett/tartott állatokat" kell tartani, olyan innovációk segítségével, amelyek amellett, hogy csökkentik a környezeti terhelést, erősítik az ágazat társadalmi és gazdasági szerepét is.
A teljes cikk itt tekinthető meg.












