Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Feszültség az ukrán gabonaszállítmányok miatt: gazdatüntetés Záhonynál

2023. szeptember 18., 09:02

Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tiltakozott és tartott demonstrációt mintegy négyszáz gazdálkodó a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében. A termelők szeptember 17-én traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel vonultak fel a határállomásra vezető 4-es főúton, gépeikkel elfoglalva az egyik forgalmi sávot.

Jakab István, a demonstrációt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a tüntetésen a magyar gazdálkodók számára elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság döntését, amellyel nem hosszabbították meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat. A gazdák egyértelműen kiállnak a magyar kormány mellett, amely a bizottsági döntéssel szemben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán gabonára és más mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat - jelentette ki a Magosz elnöke.

A gazdák nevében a Magosz nyílt levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez azt kérve: az ügyben szakmai alapon és szempontok szerint hozzanak döntést. "Hatalmas hibát vétettek azzal, hogy megengedik (...), hogy vámmentesen, nyitott határokon keresztül jöjjön be az ellenőrizetlen módon előállított ukrán áru Magyarországra, illetve az unió tagállamaiba" - fogalmazott az Országgyűlés alelnöki tisztségét is betöltő érdekképviseleti vezető. Szavai szerint ez csak "az első lépés", ha lezárul a háború és ezt az állapotot fenntartják, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül az európai agrárium.

A Magosz elnöke szerint minden szakmai megalapozottság nélkül "ránk zúdították" a hatalmas ukrán piacot ellátó 42 millió hektárnyi termőterület terményeit, a kiváló minőségű termőföldek - némi túlzással - egyensúlyban vannak az Európai Unióban találhatókkal. A termőföldek egy részét először csak használatba adták a nyugati tőkebefektetőknek, Európa és a világ tőkealapjainak, gyakorlatilag ezekkel a hatalmas gazdaságokkal kell versenyezniük a magyar gazdálkodóknak.

Húsz, az unióban már régebben betiltott hatóanyagot azonosítottak eddig, amelyeket az ukrán mezőgazdaságban jelenleg is használnak, és nem lehet tudni, hogy a terményeknél milyen vegyszereket használtak, vagy alkalmaznak-e genetikailag módosított alapanyagokat. Az EU álláspontja szerint az európai, köztük a magyar gazdáknak is hozzá kell járulniuk az ukrán háborúhoz. "Ezt a háborút nem mi kezdtük, nem a mi háborúnk, és nekünk egyetlen kérésünk van, a mi bőrünkre ezt ne vívják meg, fejezzék be minél hamarabb!" - hangoztatta Jakab István.

A Magosz elnöke megjegyezte, a tranzitszállításokat ugyan nem tilthatják meg, de arra kérte a gazdákat, ha visszaélést tapasztalnak a Magyarországon átmenő gabonával kapcsolatban, azonnal jelentsék a hatóságoknak vagy a Magosznak.

Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. A korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra, a tranzitszállítmányokat továbbra is engedélyezik.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat