Fokozzák az étvágyat a feldolgozottabb élelmiszerek
2019. május 20., 09:21
Több evésre késztetnek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek egy amerikai tanulmány szerint. Ezzel növelik az elhízás kockázatát, mivel átlagosan napi 500 kalória többletbevitelt jelentenek.
Az amerikai tanulmány először vizsgálta önkéntesek bevonásával a többszörösen feldolgozott ételek fogyasztásának kockázatait. A kutatás résztvevőinek étkezését egy hónapig figyelték. Kiderült, hogy amikor a résztvevők erősen feldolgozott ételeket fogyasztottak, napi 500 kalóriával többet vettek magukhoz ahhoz képest, mint mikor nem feldolgozott ételt ettek - számolt be róla a BBC News.
Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet értékelése szerint a túlzottan feldolgozott ételek valószínűleg hatással vannak az éhségérzettel kapcsolatos hormonokra, ezért folytatja az evést, aki ilyet fogyaszt.
A kutatáshoz húsz önkéntest költöztettek be egy hónapra egy laboratóriumba. Két hétig vagy erősen feldolgozott ételeket vagy nem feldolgozott ételeket ettek, aztán a második két hétben cseréltek. A résztvevők annyit ehettek, amennyit akartak, de a kutatók minden falatot feljegyeztek, amit magukhoz vettek.