Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Folyamatos lehet az állatjóléti támogatási igények benyújtása

2010. szeptember 15., 13:59

Megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy a következő év januárjától már ne csak egy hónapig, hanem folyamatosan lehessen beadni az állatjóléti támogatási igényeket - ígérte a Baromfi Termék Tanács (BTT) keddi elnökségi ülésén részt vevő Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke. Több pénz ugyan ezzel nem lesz, de azt el lehet kerülni, hogy a termelők jelentős része a menet közben teljesíthetetlenné váló hiánypótlási igények miatt essen el a támogatástól. A hiánypótlásra kért iratok ugyanis jelenleg akár egy évre visszamenő időszakra is vonatkozhatnak, márpedig például egy takarmánylabor általában már fél évvel korábbi igazolásokat sem tud kiadni - ecsetelte a jelenlegi helyzet visszásságát Bárány László, a BTT elnöke.

A baromfitermelők támogatás-igénylésének szűk időkorlátok közé szorítása még a Margittai Miklós vezette MVH döntése volt, ami azért is érthetetlen, mert a baromfiágazathoz képes körülbelül ugyanannyi élősúlyt kibocsátó sertésszektor számára az állatjóléti támogatások igénylési lehetősége folyamatos. Bárány László hangsúlyozta, hogy több pénz sajnos a remélt kedvező változástól sem lesz, de a mintegy 8-8,5 ezer baromfitermelő biztonságosabban hozzájuthat pénzéhez. A támogatás-igénylések folyamatossá tételének igényét a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM) kell az MVH felé jeleznie. Az ügyben a BTT hamarosan tárgyalást kezd a tárcával, amelynek sikerére reményt adhat, hogy az elnökségi ülésen jelen lévő Kardeván Endre, a VM államtitkára sem élt ellenvetéssel.

Az elnökség tárgyalt a szalmonella-mentesítés európai uniós támogatásának kofinanszírozási kérdéseiről is. A jelenlegi helyzet szerint a szükséges 2,5 millió eurós magyar költségvetési hozzájárulásnak csak csupán mintegy egyhatodára van fedezet a büdzsében. A BTT állásfoglalása szerint mindenképpen megoldást kell találni a problémára, hogy ne vesszen el az uniós pénz. Szeptember 30-áig ugyanis jelenteni kell Brüsszel számára, hogy mennyit költ Magyarország a programra, és ha az EU azt tapasztalja, hogy nem használjuk ki a támogatási lehetőséget, mert nincs meg az ahhoz szükséges magyar forrás, a következő évben már alacsonyabb összeggel állítja be költségvetésébe a magyar szalmonella-mentesítési program támogatását.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat