Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Formális volt az agrárszakképző iskolák integrációja az ÁSZ szerint

2012. november 7., 08:58

A minisztériumi fenntartású középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák Térségi Integrált Szakképző Központba (TISZK) szervezésének a forrásbevonásra vonatkozó céljai teljesültek, de az integráció formális volt, a tervezett hatékonyság-növelés nem valósult meg - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legutóbbi vizsgálatában.

Az ÁSZ a Vidékfejlesztési Minisztérium és jogelődje fenntartásába tartozó mezőgazdasági középfokú szakoktatási és szaktanácsadási intézményeket ellenőrizte a 2008-2011. évi időszakra vonatkozóan. A minisztériumi fenntartású 18 mezőgazdasági szakképző iskola a 2008/2009-es tanévtől három TISZK keretében működik.

A számvevőszék jelentése rámutatott: az uniós pályázati lehetőségek és a szakképzési hozzájárulás igénybevételére vonatkozó célok teljesültek. Az intézmények uniós forrásokból származó bevételei az összes forrás 6,7 százalékát tették ki 2008 és 2011 között. Az uniós pályázati támogatások aránya 2008-hoz viszonyítva 2009-ben hétszeresére, 2010-ben tízszeresére növekedett. Az ellenőrzött időszakban a három TISZK pályázatokból származó bevétele a 308 millió forint előirányzattal szemben több mint hétszeres volt, és elérte a 2,38 milliárd forintot.

Az intézmények pályázati tevékenységének eredményességét mutatja, hogy a benyújtott pályázatokat 78,7 százalékban megnyerték, viszont az elnyert támogatás az igényeltnek csupán 36,9 százaléka volt. Az ellenőrzött TISZK-ek a szakképzési hozzájárulásból 2008-2011 között 712,1 millió forint többletbevételhez jutottak, ez az összes forrás mintegy 2,5 százalékát tette ki, a felhalmozási bevételeken belül viszont jelentős, 34,2 százalékos arányt képviselt.

A számvevőszéki jelentés megállapította: az integráció nem járt költségcsökkentő hatással a foglalkoztatásra, az adminisztratív feladatokat ellátók, a gazdasági ügyintézők létszáma, a vezetői szintek száma nem csökkent. A számvevőszék megállapította azt is, hogy 2011-ben a minisztériumi fenntartású TISZK-eknél az egy főre jutó működési kiadások nagyságrendje 70,9 százalékkal haladta meg a normatív finanszírozású, önkormányzati fenntartású agrár-szakképzést is folytató intézmények 588 ezer forintos átlagát.

A számvevőszék a vidékfejlesztési miniszternek szóló javaslatában megfogalmazta, hogy a tárcavezető vizsgálja meg a fenntartása alá tartozó intézmények egy tanulóra jutó, az országos átlagtól eltérő támogatásának indokoltságát, és határozzon meg teljesítménymutatókat.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat