Gálaesttel tisztelegnek a magyar baromfiágazat termékei előtt is
2013. december 3., 15:13
Hungarikum gálaestet tart ma a Budapesti Operettszínházban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Az eseményre a Baromfi Termék Tanácsot (BTT) is meghívták. A hízott libából készült termékek már korábban felkerültek a hungarikumok listájára, a hízott víziszárnyas-termékeket pedig felvették a Magyar Értéktárba.
A VM a gálaesttel a hungarikumokat és a nemzeti értékeket kívánja köszönteni. A hízott libamájból készült termékek már korábban felkerültek a hungarikumokat rögzítő listára.
Mint ismert, a liba, azon belül a hízott lúd, a hízlalás folyamata, a hízlalással előállított termékek több százéves tradíciója nemcsak gasztronómiánkban, de irodalmi művekben, valamint mindennapi nyelvünkben szólások, közmondások formájában is rögzültek. Ilyen például Fazekas Mihály jövőre 210 esztendős kéziratú Lúdas Matyija, illetve szólásaink, nyelvi fordulataink (például: "Ha lúd legyen kövér", a "Sok lúd disznót győz", stb.), amelyek kimondatlanul is kultúránk elválaszthatatlan részévé (Hungarikummá) minősítették a termékkört. A Hungarikum Bizottság - felismerve a termékek értékeit - hivatalosan is Magyarország nemzeti kincseinek ismerte el a hízott libából előállított termékeket.
Emellett a BTT kezdeményezésére a hízott víziszárnyas-termékeket felvették a Magyar Értéktárba. Magyarországon a hízott víziszárnyas-termékek előállítása szintén több évszázados múltra tekint vissza. A magyar víziszárnyas-ágazat tradicionális értékein túlmenően nemzetgazdasági szempontból is fontos területnek minősül. A bontott egészben kiszerelt, illetve a darabolt testrészenként csomagolt és értékesített hízott liba- és kacsa, továbbá a hízott máj nem csak hazánkban, hanem a nyugat-európai piacon, de a Távol-Keleten (pl.: Japán) is sok évtizede keresett termékek. Az erről szóló anyag ide kattintva tekinthető meg.