Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Gyorsult az infláció az OECD-hez tartozó országokban

2024. február 9., 09:38

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban decemberben átlagosan 6 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedése a novemberi 5,8 százalékról, ezzel először jegyeztek fel növekedést három hónap csökkenés után.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült adatok szerint decemberben a 38 OECD-ország közül 14-ben gyorsult, háromban stagnált és 21 országban lassult a fogyasztói áremelkedés. Az OECD-ben az energiaárak 2,3 százalékkal csökkentek decemberben éves szinten a novemberi 5 százalékos esés után. Az élelmiszerárak növekedése a novemberi 7,1 százalékról 6,7 százalékra lassult decemberben. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,7 százalék volt decemberben a novemberi 6,8 százalék után.

Az infláció a G7-országokban a novemberi 3,1 százalék után 3,2 százalék volt decemberben. Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) decemberben 2,4 százalékról 2,9 százalékra nőtt, a maginfláció pedig 3,6 százalékról 3,4 százalékra mérséklődött.

Az OECD-ben tavaly átlagosan 6,9 százalékos inflációt mértek a 2022. évi 9,5 százalék után. A lassulásban döntő szerepe volt annak, hogy éves átlagban 0,9 százalékkal csökkent az energiaár a 2022. évi 29,6 százalékos növekedéssel szemben. Tavaly az élelmiszerek átlagos drágulása 10,5 százalék volt a 2022. évi 13,2 százalékot követően. Az OECD-ben az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció tavaly átlagosan 7 százalék volt az egy évvel korábbi 6,7 százalék után.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat