Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Gyorsult májusban az infláció az OECD-tagországokban

2024. július 10., 08:44

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban májusban átlagosan 5,9 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedése az áprilisi 5,7 százalékról. Egy éve májusban 6,6 százalék volt az átlagos infláció.

A párizsi székhelyű szervezet honlapján közzétett adatok szerint májusban a 38 OECD-ország közül 18-ban gyorsult és 13-ban lassult az infláció. Az OECD-ben éves összevetésben az energiaárak 2,5 százalékkal nőttek májusban az áprilisi 0,1 százalékos csökkenést követően. Az élelmiszerárak növekedése áprilishoz hasonlóan májusban is 4,8 százalék volt. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított májusi maginfláció 6,1 százalék volt az áprilisi 6,2 százalék után.

Az infláció a G7-országokban 2,9 százalék volt májusban, áprilishoz hasonlóan, míg a G20 országokban az áprilisi 7,1 százalékról 7,3 százalékra emelkedett májusban éves összevetésben.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) az áprilisi 2,4 százalékról májusban 2,6 százalékra változott, a maginfláció pedig 2,7 százalékról 2,9 százalékra gyorsult. A júniusi előzetes adatok azt mutatták, hogy az eurózóna inflációja 2,5 százalékra lassult.

Az OECD-ben tavaly átlagosan 6,9 százalékos inflációt mértek a 2022. évi 9,5 százalék után. A lassulásban döntő szerepe volt annak, hogy éves átlagban 0,9 százalékkal csökkent az energiaár a 2022. évi 29,6 százalékos növekedéssel szemben. Tavaly az élelmiszerek átlagos drágulása 10,5 százalék volt a 2022. évi 13,2 százalékot követően. Az OECD-ben az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció tavaly átlagosan 7 százalék volt az egy évvel korábbi 6,7 százalék után.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat