Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! SGS - ISO 50001:2018 Belső auditor képzés BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Hálaadás ünnepe az Egyesült Államokban - Milyen helyzetben van a pulykaágazat?

2022. november 24., 10:02

Az idén november 24-én tartják az Egyesült Államokban a Hálaadás ünnepét, amikor a hagyomány szerint a jó termésért mondanak köszönetet. Az ünnephez kötődik a pulykafogyasztás tradíciója is, amely – bár Magyarországon a Hálaadás megtartásának nincs hagyománya – reflektorfénybe állítja a hazai pulykaágazatot is.

A tradíció szerint minden év novemberének negyedik csütörtökén tartják az Egyesült Államokban a Hálaadás ünnepét, amely az idén november 24-re esik. Az ünnep a betakarítás utáni időszakra esik, és a hagyomány szerint az emberek ilyenkor mondanak köszönetet az éves termésért.

A Hálaadáshoz kapcsolódik a pulykafogyasztás hagyománya is, amely előtérbe állítja a világ, ezen belül pedig a magyar pulykaágazat jelentőségét és fontosságát is. Az egy főre eső magyar éves pulykafogyasztás ma 3,0-3,5 kilogrammra tehető, ezzel az ágazat a baromfihúsfogyasztás második-harmadik helyén áll. Legnépszerűbb a csirkehús, ezt követi nagyjából hasonló részaránnyal a kacsa és a pulyka. Érdekesség, hogy hazánkban a „csúcsidőszakban” (2004-ben) még 7-7.5 kg/fő/év volt a fogyasztás, ezzel világszinten is dobogós helyet foglaltunk el az USA és Izrael mögött.

A pulykahús-fogyasztásban komoly törést jelentett a Covid-járvány és a HORECA szektor átmeneti leállása, mivel a pulykahús jelentős részét az éttermekben használják fel. Ma pedig a pulykaszektorban is jelentős gondot okoz, hogy a termelést és a feldolgozást komoly költségnövekedések jellemzik. A takarmányárak megduplázódtak, az energiaköltségek pedig megsokszorozódtak, így a termékelőállítás költségei itt is lényegesen emelkedtek.

Magyarországon klasszikus értelemben vett tenyésztéssel (szülőpártartással, keltetéssel) 5-6 cég foglalkozik, termelést pedig 120-130 cég, vállalkozás és magánszemély végez. Vágással és feldolgozással is egyre kevesebb, 6-7 cég foglalkozik az országban.

Az idei évben nagyságrendileg 7,5-8,5 millió élőpulykát állítunk elő, ebből a hazai vágásba-feldolgozásba mintegy 90 ezer tonna élősúlyú állat kerül, és összességében 65-70 ezer tonna pulykatermék keletkezik. A termelés bőségesen fedezi a hazai lakossági 30-35 ezer tonnás éves szükségletét, és jelentős exportra nyújt lehetőséget (bár importtal is számolni kell a hazai piacon).

Ma az ágazat elsődleges célja, hogy a mindenkit sújtó válsághelyzet túl lehessen élni. Ezt követően beszélhetünk csak olyan célokról, mint a pulyka termékpálya hatékony termelési környezetének kialakítása, vagy a pulykahús kedvező élettani hatásainak bemutatásán keresztül a fogyasztásösztönző kampányok megalkotása.

Fogyasztás szempontjából a pulykahús rendelkezik vörös húsrészekkel, amelyekből akár „hamis marhahúst” is készíthetünk. Egyes termékek – például a pulykamell – pedig a csirkemellnél is lényegesen alacsonyabb zsírtartalmú fehér húsoknak minősülnek, így mindenfajta egészséges életmódhoz vagy diétához rendkívül jól illeszthetők. A pulykahúsokat magas, jól emészthető fehérjetartalom jellemzi, ezért sportolóknak, kalória- és energiabevitelt követő embereknek is kifejezetten javasoltak. 

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat