Halal baromfitermékek: követelmények és piaci lehetőségek
2022. január 20., 11:38
Új piaci lehetőséget nyújthat a baromfiipari cégeknek, hogy növekszik az igény az iszlám törvények szerint fogyasztásra engedélyezett halal baromfitermékek iránt. A követelményekről szóló összefoglaló dokumentum e cikkből tölthető le.
Az utóbbi időszak piaci tapasztalatai alapján jelentősen növekszik az igény a halal élelmiszerek iránt. Azok az élelmiszerek minősülnek halalnak, amelyek az iszlám törvények szerint fogyasztásra engedélyezettek és megfelelnek a szabványos követelményeknek.
A Magyar Iszlám Közösség tájékoztatása szerint minden halal baromfitermékre megvan a kereslet, de különösen a víziszárnyasok iránti igény növekszik. A feldolgozott halal konzervtermékekre is lenne érdeklődés, de ilyeneket ma kevés cég gyárt.
A piaci lehetőségeket elsősorban a nyugat-európai országok, az arab országok és Törökország jelenti. Ugyancsak értékesítési lehetőséget nyújtanak a volt szovjet tagköztársaságok és Oroszország is. Ez utóbbira érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani, mert jó piaci lehetőségek kínálkoznak a jövőben.
A Magyar Iszlám Közösség szerint a halalnak megfelelő baromfitermékek előállítását minden olyan baromfifeldolgozónak érdemes megfontolnia, amely meg tud felelni az előírásoknak. A közösség összefoglaló anyagot készített a halal élelmiszerekkel kapcsolatos követelményekről és intézkedésekről, amely a terméktanács honlapján (www.mbtt.hu) is közölt, halalról szóló tájékoztatóból tölthető le.
A témában a Magyar Iszlám Közösségnél Tóth István alelnököt lehet keresni a postmaster__kukac__magyariszlam__pont__hu vagy a tothistvan__kukac__magyariszlam__pont__hu email-címeken.
A halalszabványról szóló dokumentum innen tölthető le.