Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Hasznos nyersanyaggá válhat a tojáshéj - Hazai koordinálású európai kutatás indult

2013. október 25., 11:22

Rendkívül értékes nyersanyaggá válhat a tojáshéj, ha megfelelő eljárással kezelve megőrizhetők benne a hasznos alkotóelemek. A tojáshéjat többek között trágyák, takarmányok, étrend-kiegészítők előállításánál, de a kozmetikai iparban és a gyógyszeriparban is alkalmazni lehet. A vállalkozások emellett jelentős kiadásokat is megspórolhatnak, mivel a tojáshéj elhelyezése komoly hulladékgazdálkodási költségeket vonhat maga után.

Az úgynevezett ShellBrane projekt célja, hogy a külső tojáshéjat szétválasszuk a belső héjhártyától - derül ki az elelmiszer.hu-n közölt cikkből. A folyamat azért szükséges, mert a magas mésztartalmú héjat elkülönítve a héjhártyából sokoldalúan hasznosítható kollagének, hyaluronsav és glükózamin nyerhető ki. A tojáshéj tehát egy rendkívül értékes nyersanyaggá is válhat, például a trágyák, takarmányok, étrend-kiegészítők előállításánál, de a kozmetikai iparban és a gyógyszeriparban is felhasználható.

A tojáshéj elhelyezése mellesleg jelentős hulladékgazdálkodási költségeket ró a vállalkozásokra. Ezen költségek az újrahasznosítással radikálisan csökkenthetők, sőt, a reciklálás akár profitot is termelhet a társaság számára. A technológia alkalmazásával a tojásfeldolgozó iparban tevékenykedő vállalkozások a tojáshéjhulladékot másodnyersanyaggá alakíthatják, így jelentősen csökkentve saját környezeti terhelésüket, és nem utolsósorban az eddigi költségeket bevételekké változtathatják a kinyert termék további értékesítésével.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat