Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Mezőgazdasági szolgáltatások BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Hatalmasra nőtt az árverseny az agráriumban

2021. október 8., 13:26

A korábbi évekhez képest az agrárágazatban összehasonlíthatatlanul felerősödött a hatékonysági és árverseny. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára szerint a megoldásokhoz a tudománynak éppúgy, mint a szabályozói oldalnak segítséget kell adnia a termelőknek és a kereskedőknek.

Ma a mezőgazdaságban a versenyképesség, a jobb jövedelemtermelő képesség mellett a technológiai fejlődésnek, a fenntartható környezeti elvárásoknak is meg kell felelni. Az agrártárca a "Megújuló vidék, megújuló mezőgazdaság" programjával igyekszik a termelőknek a váltáshoz segítséget adni, amelyben a leghangsúlyosabb elem a technológiai megújulás.

A korábbi évekhez képest egyre szélesebb skálán mozog az élelmiszer iránti fogyasztói igény - mondta az államtitkár a LXIII. Georgikon Napok plenáris ülésén. Miközben a széles tömegeket el kell látni megfizethető élelmiszerrel, és megjelentek a termeléssel kapcsolatos egyre szigorúbb fenntarthatósági, élelmiszerbiztonsági, valamint állatjóléti követelmények, aközben nő az ökológiai gazdálkodásból származó és a különböző funkcionális, azaz egészségmegtartó tulajdonságokkal felruházott élelmiszerek iráni kereslet. Azaz egyszerre 3-4 trendnek is meg kell felelniük a termelőknek, ehhez pedig piaci ismeret, termelési rugalmasság, azaz alkalmazkodási képesség kell.

Feldman Zsolt említést tett az elmúlt másfél év fogyasztói szokásának változásáról, amikor is például előtérbe került az egészséges táplálkozás igénye, és jelentősen bővült az online kereskedelem. De az utóbbi évek trendjébe illik a tápanyagjelölés, a nyomon követés, az állatjólét figyelembe vétele iránti növekvő igény is. Ennek az elvárásnak fontos eleget tenni, hiszen a megtermelt élelmiszer jelentős része Nyugat-Európában talál gazdára, ahol a fenntartható gazdálkodásból származást dokumentálni kell.

Az államtitkár szólt a klímaváltozás által kikényszerített alkalmazkodás kényszeréről. A tudományos szakma segítségére is szükség van ahhoz, hogy például a vegetációs időszak megváltozásához, vagy a klímasemlegesség eléréséhez biztosítson a mezőgazdaság számára használható szakmai, tudományos hátteret. Jó példaként említette azt a tudományos eredményt, amellyel sikerült elérni, hogy a hazánkat 2030-ig eredetileg 40 százalékos ammóniakibocsátás-csökkentésre kötelező uniós elvárást 32 százalékra módosította.

Fontos, hogy a mezőgazdasági termelésről kialakított képnek ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk, ezért minél több emberrel meg kell ismertetni az agrárium valóságát, fel kell tárni, hogy milyen tradíció, innováció, emberi munka van mögötte.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat