Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Hatályba léphet az EU és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodás

2023. november 28., 08:46

Jóváhagyták az EU és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodást (FTA), amelynek hatálybalépése száz százalékban megszünteti az új-zélandi vámokat az EU exportjára, és hét év után eltörli az új-zélandi kereskedelemre kivetett uniós vámok 98,5%-át.

Új-Zélanddal 2018-ban kezdődtek a tárgyalások, és 12 tárgyalási forduló után 2022. június 30-án politikai megállapodás született. Új-Zéland az EU fontos partnere a Csendes-óceáni térségben, és politikailag is jelentős szerepet tölt be a többoldalú fórumokon is. Ez a megállapodás illeszkedik az EU tágabb stratégiájához, amely a hasonló gondolkodású országokkal való kapcsolatok megerősítésére irányul.

A megállapodás a hatályba lépést követően már az első naptól fogva eltörli az összes Új-Zélandra irányuló uniós áruexport vámját. Az új-zélandi áruk 91%-a az első napon vámmentesen kerül az EU-ba, hét év után pedig 97%-ra emelkedik. Egyes új-zélandi exporttermékek, például a kivi, az alma, a hagyma, a bor, a hal, a kagyló és a tintahal azonnali teljes EU-vámtörlésre kerül sor. Az EU egyes érzékeny mezőgazdasági ágazatainak védelme érdekében vámkontingensek vonatkoznak majd az új-zélandi termékekre, például a juhhúsra, a marhahúsra, a vajra, a sajtokra és a tejporra.

A megállapodás szövege az  Európai Tanács honlapján érhető el.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat