Hatósági élelmiszerár: nem szabad megakadályozni a baromfiipari áremeléseket
2022. január 13., 22:38
Nem szabad megakadályozni az élelmiszertermelő vállalkozásokat abban, hogy az életben maradásukhoz szükséges áremeléseket végrehajthassák termékeik átadási áraiban – hangsúlyozza Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A terméktanácsot meglepetésként érte, hogy a kormány az ágazati termékek közül maximálta a csirkemell és a csirkefarhát árát.
A fogyasztó árak „befagyasztásának” nem szabad akadályoznia a vágó-feldolgozó üzemek átadási árainak szükségszerű emelését – állapította meg Csorbai Attila. A részletszabályok kidolgozásakor olyan megoldást kell alkalmazni, amely a kereskedelmi árrést – vagyis az átadási árak és a nettó fogyasztói árak különbségét - szűkíti, és nem szabad akadályozni az alapvető élelmiszertermelő vállalkozások életben maradásához szükséges átadási árak emelkedését.
Csorbai Attila szerint az átadási árakat a megnövekedett költségek miatt, a termékelőállítás biztosítása érdekében kell emelni, erről az ágazat nem tud lemondani. Ha ez nem valósul meg, akkor komoly és hosszabb távú termeléscsökkenéssel (akár termékhiánnyal), illetve növekvő importaránnyal kell számolni az ágazatban.
A BTT-t meglepetésként és váratlanul érte, hogy a kormány február elsejétől hatósági árrendszert vezet be a csirkemellnél és a csirkefarhátnál is. Ugyanakkor egyelőre nem ismert, hogy a kabinet az intézkedés végrehajtásához milyen részletszabályokat léptet életbe.