Hatvan százalékkal nagyobb potenciál rejlik a hazai mezőgazdaságban
2016. október 28., 09:51
A magyar élelmiszergazdaság potenciálja 60 százalékkal nagyobb a jelenlegi teljesítményénél. A lehetőségek kihasználásához növelni kell az előállított termékek hozzáadott értékét.
A Földművelésügyi Minisztérium 2050-ig szóló, stratégiai programot készített, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar lehetőségeit optimális módon lehessen kihasználni az elkövetkező években, évtizedekben, figyelembe véve a fenntarthatóság követelményeit – mondta Feldman Zsolt, a tárca helyettes államtitkára a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának ülésén.
Ahhoz, hogy a magyar élelmiszergazdaság megfeleljen a változó gazdasági és környezeti körülményeknek, az alapfeltételek adottak. Magyarországon mintegy 5,4 millió hektár a mezőgazdasági terület, 174 ezer mezőgazdasági termelő és mintegy 5 ezer élelmiszervállalkozás van. Ez lehetőséget teremt a jó minőségű, biztonságos magyar élelmiszerek előállítására.
A helyettes államtitkár ugyanakkor rámutatott, hogy a magyar élelmiszergazdaság a jövőben csak akkor lehet sikeres, ha növeli az előállított termékekben a hozzáadott értéket. Erre példaként hozta, hogy Európa fejlettebbik részén egy hektár kibocsátása 2700 euró, addig Magyarországon mintegy a fele, 1400 euró.
1990 óta Magyarországon mintegy 1 millió hektár mezőgazdasági művelésre alkalmas területet vontak ki a termelésből. Feldman Zsolt szerint a meglévő értékekkel jobban kellene sáfárkodni, mert Magyarországon vannak Európa egyik legjobb minőségű termőföldjei. Ezért fontos nemcsak a magyar termőföld, hanem más természeti erőforrások védelme, például a biológiai sokféleségé is. Az élelmiszergazdaság fejlesztése során pedig figyelembe kell venni a klímaváltozást, a demográfiai helyzet alakulását, a képzési és a kutatási igényeket is.