Hogyan csökkenthetik az üvegházhatást az állattenyésztők? - Új programmal segít a FAO
2016. augusztus 24., 09:41
Az állattartás az emberiség üvegházhatású gázkibocsátásának 14 százalékáért felelős – állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Ez azonban akár 30 százalékkal is csökkenthető lehetne, ha a gazdálkodók megfelelő módszereket alkalmaznának.
A szervezet egyszerűen használható, interaktív programmal (GLEAM-i) kívánja segíteni az állattartással foglalkozó gazdálkodók, döntéshozók és tudósok munkáját. Az eszköz lehetővé teszi, hogy megbecsüljék a hús, tejtermékek és tojás előállítása során keletkező üvegházhatású gázkibocsátást, és így javítsák termelékenységüket és váljanak egyúttal klímabaráttá is. Az Excel-alapú programban beállítható az ország vagy régió, az állatok száma és típusa is.
Anne Mottet-t, a FAO haszonállat szakértője szerint a kormányzati szakértők a GLEAM-i használatával felmérhetik a nemzeti tartalékokat, és döntéseikben az állattartás és a hozzá kapcsolódó ágazatok hatékonyságát célozhatják. Az üvegházhatású gázkibocsátás csökkenthető egyebek mellett a biogáz generátorok és energiahatékony eszközök szélesebb körű használatával, valamint a takarmányozás, trágyázás és állatgondozás során jó gyakorlatok és technológiák alkalmazásával.
Az egyebek mellett angol, francia és orosz nyelvű program elérhető a http://www.fao.org/gleam/resources/en/ oldalon.