Hogyan növelhető a tojáslevek eltarthatósága kombinált tartósítási eljárásokkal?
2021. október 15., 15:48
Tojáslevek eltarthatóságának növelése kombinált kíméletes tartósítási eljárások alkalmazásával címmel tartott előadást a Tojás Világnapja alkalmából megrendezett közelmúltbeli konferencián Tóth Adrienn, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatója.
A nagy hidosztatikus nyomású technológia (HHP) nyomásértékének nagyobb hatása van a tojáslevek egyes tulajdonságaira (szín, fehérje denaturáció), és mikrobiológiai állapotára, mint a kezelés idejének – derül ki az előadásból. A tojáslevek tulajdonságaiban eltérő nyomásértéken következnek be szignifikáns változások, és kombinált kezelések kedvezők mikrobiológiai szempontból.
A hőkezelést követő HHP kezelés a kedvezőbb sorrend a legtöbb technofunkcionális tulajdonság szempontjából. A központi elrendezésű rotációs kísérleti tervvel legjobban a tojásfehérje-lé tulajdonságai modellezhetők.
A teljes előadás itt tekinthető meg.