Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Húsvét előtt fokozottan ellenőrzik az élelmiszereket a hatóságok

2011. április 5., 11:12

Megkezdték a hatóságok a húsvét előtti fokozott élelmiszerellenőrzéseket a hazai piacon - jelentette be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a fogyasztókhoz, amely gondot okozhat. Ezért összehangolt, átfogó vizsgálatokat tartanak a kereskedőknél az élelmiszer-előállítóknál és a raktárakban.

Az ellenőrzések főként a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos árukra - sonkákra, más füstölt termékekre, tojásra, édességekre - terjednek ki - közölte Kardeván Endre. A hatósági ellenőrök szabálytalanság esetén büntetnek is. A szankció mértéke 15 ezer forinttól akár 2 milliárd forintig is terjedhet. Az ellenőrzések a húsvéti ünnepekig tartanak. Kardeván Endre reméli, hogy kevesebb problémát tárnak fel az ellenőrök, mint az előző években. A legtöbb gondot a gyors érlelésű sonkák okozták korábban. Az államtitkár e területen már kirívó hibákra nem számít, mivel - mint mondta - kevesebb a külföldről behozott áru, és ez már bíztató jel.

Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) megbízott elnöke szerint az ellenőrzéseket a szakemberek hatékonyan kívánják végezni, ezért nemcsak a kiskereskedőket, hanem az élelmiszergyártókat, sőt az úgynevezett elsődleges betárolási helyeket is ellenőrzik. Emellett megállapodást kötött az MgSzH és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), hogy a feltárt szabálytalanságokat a különféle szakértők már annak felfedezéskor is együtt vizsgálhassák. Az MgSzH elnöke bízik abban, hogy nemcsak az élelmiszerbiztonságra, hanem a tiszta versenyfeltételek biztosítására is jótékony hatással lesz majd a közös hatósági ellenőrzés.

Az együttműködés fontosságát kiemelte Csákiné Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese is. A fogyasztóvédelmi szakemberek célja elsősorban a fogyasztók védelme lesz a megkárosítások különféle formáitól. Példaként említette, hogy az akciós áruknál az ellenőrök vizsgálják majd, hogy érvényesül-e ténylegesen a meghirdetett akciós ár. Továbbá nem tévesztik-e meg a fogyasztókat például úgy, hogy tejcsokiként árulnak édességet, amelynek például csak a bevonó masszája az. Emellett szigorúan ellenőrzik a minőségmegőrzési határidőket is.

Tarnai Richárd, a Pest megyei kormányhivatal vezetője szerint a komplex ellenőrzések hatékonyabbá válhatnak azzal, hogy a népegészségügy, az állategészségügy és a fogyasztóvédelem a kormányhivatalok szervezeti kereteiben működik. Az ellenőrzésekkel azt szeretnék szavatolni, hogy az emberek bármilyen árkategóriájú árut vesznek is, egészséges élelmiszerhez jussanak. Azaz a különféle élelmiszerek az előírásoknak megfelelően készültek-e, és tárolták-e, valamint értékesítették-e azokat.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat