Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Ismét gyorsul az infláció a kulcsfontosságú német piacon

2024. január 17., 11:23

Németországban gyorsult az infláció decemberben - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatként.

A fogyasztói árak éves emelkedése 3,7 százalékot tett ki decemberben a novemberi 3,2 százalék után, ami 2021 júniusa óta a legalacsonyabb volt. A fordulatot az energiaárak alakulása okozta, amelyek a novemberi 4,5 százalékos csökkenés után 4,1 százalékos növekedésbe csaptak át decemberben. Az élelmiszerek éves árnövekedése 4,6 százalékra lassult a novemberi 5,5 százalékról, a szolgáltatásoké pedig 3,4 százalékról 3,2 százalékra mérséklődött. Az energia- és élelmiszerárak nélkül számolt maginfláció 3,5 százalékra csökkent a novemberi 3,8 százalékról.

Németországban tavaly átlagosan 5,9 százalék volt az infláció a 2022. évi 6,9 százalék után. Az energia tavaly átlagosan 5,3 százalékkal drágult a 2022. évi 29,7 százalék emelkedés után. Az élelmiszerek tavalyi átlagos árnövekedése 12,4 százalékra mérséklődött a 2022. évi 13,4 százalékról. Az energia- és élelmiszerárak nélküli maginfláció 5,1 százalékra gyorsult tavaly az egy évvel korábbi 3,8 százalékról.

Egy hónap alatt decemberben 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a novemberi 0,4 százalékos csökkenés után. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált éves fogyasztói árindex, a HICP 3,8 százalék volt decemberben, jócskán meghaladta a novemberi 2,3 százalékot. Havi alapon a HICP 0,2 százalékkal nőtt decemberben a novemberi 0,7 százalék esést követően.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat