Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Kardeván: növelni kell az élelmiszertermelést és a termékek feldolgozottsági szintjét

2011. február 23., 15:39

Az önellátáson felül jelenleg előállított 20 százalékos többletet 50 százalékra lehetne növelni az élelmiszertermelésben, ha kihasználnánk adottságainkat - jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy szakmai tanácskozáson.

Magyarországon 2009-ben az összes ipari termelés 17,7 százalékkal csökkent - idézte az államtitkár a KSH adatait. A négy főnél többet foglalkoztató vállalkozások folyó áron számított bruttó termelésének értéke 2 069 milliárd forint volt, ami az előző évinél 13 milliárd forinttal kevesebb. Jelentősen növelte ugyanakkor termelési értékét a húsfeldolgozás, a tartósítóipar, a takarmánygyártás, kisebb mértékben, de szintén emelkedett a termelési érték az üdítőital-gyártásban, valamint a malomiparban és a cukorgyártásban. Számottevő termelési értékvesztést szenvedett el ugyanakkor a sörgyártás, a hús- és baromfikészítmény-gyártás, a zöldség- és gyümölcs-feldolgozás.

Kardeván szerint az agrárszerkezetnek és a termeléspolitikának az élelmezés- és élelmiszerbiztonságot, illetve a környezeti biztonságot kell szolgálnia. Egyben erősítenie kell a vidék társadalmát és gazdaságát, valamint stabilizálnia kell a helyi közösségeket.

A VM kiemelt célja ugyanakkor a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának támogatása is az ágazaton belül annak érdekében, hogy az elveszített bel- és külpiaci pozíciókat visszaszerezhessék a magyar termelők. A magyar agrárgazdaság számára legfontosabb piac a helyi és a belföldi. Ezért a tárca segíteni kívánja a kereskedelmi lánc lerövidítését, és a méltányos árrendszer kialakítását - hangsúlyozta. A helyi gazdaság fejlesztése a vidékfejlesztés kulcsterülete, egyben a város és a vidék együttműködése helyreállításának alapja. Ezért ez kiemelt vidékfejlesztési prioritás és nemzetgazdasági érdek. Kardeván az MTI-nek mindehhez hozzátette, annak érdekében, hogy az előrelépés lehetősége megteremtődjön az ágazatban a vidékfejlesztési tárca kiemelten kívánja támogatni a kis- és középvállalkozásokat ezen a területen. Azaz több pályázati lehetőséget nyit meg számukra annak érdekében, hogy magas feldolgozottsági fokú termékeket állíthassanak elő. Az uniós soros elnökség kapcsán a magyar élelmiszer-előállító kis- és közepes vállalkozások számításai szerint mintegy 8-10 milliárd forint megrendeléshez juthatnak - állította az MTI tudósítása szerint Robák Ferenc, a magyar uniós elnökség operatív programjának kormánybiztosa.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat