Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Keményen kiállnak az uniós támogatásokért a közép-kelet-európai országok agrárminiszterei

2020. február 25., 11:08

Nem csökkenhetnek a jövőben a közös uniós agrárpolitikára (Kap) szánt források - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök Varsóban, miután találkozott nyolc közép- és kelet-európai ország agrárminisztereivel és Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztossal.

Duda a varsói elnöki palotában a három balti ország (Észtország, Lettország, Litvánia), valamint Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Románia mezőgazdasági tárcáinak vezetőit fogadta. A térségbeli miniszterek a nap folyamán az Európai Unió (EU) közös agrárpolitikájáról egyeztettek Varsóban.

Duda szerint a tárgyaláson részt vevő miniszterek tudatában vannak annak, hogy közös regionális agrárstratégiára van szükség. Az EU következő, 2021-2027-es költségvetési keretéről folyó uniós tárgyalások kapcsán Andrzej Duda elmondta: a költségvetésben a Kap-ra szánt források nem lehetnek alacsonyabbak, mint eddig. "Ez a mi térségünk összes miniszterének közös álláspontja" - tette hozzá.

A lengyel elnök kulcsfontosságúnak nevezte a közvetlen hektáronkénti támogatások témáját, Lengyelország követelményeként említette a lengyel gazdáknak járó támogatások felzárkóztatását az EU átlagához. A Kap erős költségvetési támogatása mellett kiállt február elején a francia elnök, Emmanuel Macron, amikor Varsóban Andrzej Dudával tárgyalt.

Janusz Wojciechowski szerint szükség van erős és igazságos agrárpolitikára az EU-ban, ennek nélkülözhetetlen eszköze a "megfelelő költségvetés", amely figyelembe veszi a tagállamok közötti különbségeket és a reális szükségleteket. Nagyon fontos hangnak nevezte a Varsóban tárgyalt térségbeli agrárminiszterek álláspontját, az általuk kiadott közös nyilatkozatot.

"Az Európai Bizottságban hallgatjuk az egyes államok, térségek hangját, az agrárpolitikát ezekhez a szükségletekhez akarjuk idomítani" - jelentette ki. Ilyen szükségletnek nevezte az európai zöld megállapodás (green deal) kihívásainak teljesítését, úgy vélte: a "kiegyensúlyozottabb mezőgazdaságokat megőrző" térségbeli országok "élenjárók lehetnek" a megállapodás környezet- és klímavédelmi követelményeinek teljesítésében.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat