Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Készül az új Magyar Élelmiszerkönyv – a magasabb minőség segítése a cél

2011. március 9., 13:48

Már folyik a Magyar Élelmiszerkönyv szabályrendszerének átalakítása - jelentette be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. A szabályozás kiegészül a magyar hagyományokra, illetve a magasabb szintű elvárásokra alapozott önkéntes rendszerrel, az úgynevezett emelt szinttel.

Az új előíráscsomag elsősorban azokat az élelmiszergyártókat szeretné segíteni, akik igényesebb, magasabb hozzáadott értékű, kiemelkedő minőségű termékeket állítanak elő. A prémium szint követelményeinek a meghatározásával a minisztériumnak az a célja, hogy változást idézzen elő az értékarányos ár fogyasztói megítélésében, elismerje a gyártók minőségi törekvéseit, továbbá jobb minőségű élelmiszerek előállítására motiválja az előállítókat - hangoztatta az államtitkár.

Az emelt szintnek megfelelő lekvároknál például nem alkalmazható sem tartósítószer, sem mesterséges színezék, sem aroma, sem pedig mesterséges édesítőszer - említett egy példát Kardeván. A prémium minőségű szörpök ugyancsak nem tartalmazhatnak tartósító- vagy édesítőszert. Az emelt szintű követelményeknek a lekvárok és a szörpök is csak akkor felelnek meg, ha minimum 60 százalék gyümölcsöt tartalmaznak. Előírás az is, hogy a különleges minőségű lekvárféléket csak üveg, cserép vagy porcelán-csomagolásban lehet forgalomba hozni. A kétszintű szabályozás részeként 2010 novemberében elkészült a megkülönböztető minőségi jelzéssel ellátott lekvár-és szörp termékkategória szabályozása.

Új alapokra kell helyezni a magyar élelmiszeripart, mert az árversenyben csak nehezen tudunk versenyképesek lenni, viszont a minőségben azok lehetünk - hangoztatta előadásában Gyaraky Zoltán, a VM főosztályvezetője. A versenyképesség érdekében a kis- és középvállalkozásoknak együtt kell működni - fűzte hozzá. Az egészséges táplálkozás propagandáját kiemelt feladatnak nevezte, mert az egészségkárosodás 75-80 százalékát a nem megfelelő táplálkozás okozza - tudósított az MTI.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat