Két héttel tovább tart a vita a fagyasztott húsokról
2011. október 25., 14:47
Két héttel meghosszabbítja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) két héttel meghosszabbítja a fagyasztott húsok felhasználásáról indított társadalmi vitát, hogy valamennyi érintett véleményét megismerje. A konzultáció - amely eredetileg október 24-én fejeződött volna be - november 7-ig tart.
A tárca tájékoztatása szerint kiemelten fontos, hogy jó minőségű, megbízható élelmiszerek kerüljenek a magyar boltok polcaira. Ezért egyre gyakrabban merül fel az igény, hogy a fagyasztott húsokat - bizonyos idő után - ne lehessen felhasználni húskészítmények előállításához, mert tápértékük romlik. A gyengébb minőségű felvágottak nagy része például fagyasztott húsból készül, de mivel ezt nem kötelező feltüntetni a címkéken, a vásárló nem tudja, mit vesz a pénzéért.
Az élelmiszerek előállításánál és forgalomba hozatalánál sokszor egymásnak ellentmondó érdekek ütköznek - állapítja meg a VM. A vállalkozó minél nagyobb haszonra szeretne szert tenni, a fogyasztó pedig jó áron, biztonságos, megfelelő minőségű élelmiszerhez akar hozzájutni. Tekintettel arra, hogy az Európai Unió nem szabályozza a fagyasztott húsok felhasználását, a tárca társadalmi konzultációt kezdeményezett a kérdésről. A párbeszédet követően ugyanis a minisztérium világos képet kaphat arról, van-e társadalmi igény a fagyasztott húsok felhasználásának szabályozására.
A tárca közleménye idézi Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnökének álláspontját: az Európai Uniónak meg kellene határoznia, hogy egy bizonyos idejű fagyasztás után a hús emberi fogyasztásra ne legyen felhasználható. A minisztérium a további véleményeket postán (Vidékfejlesztési Minisztérium, 1055 Kossuth tér 11.) vagy e-mail-en (a fagyasztotthus__kukac__vm__pont__gov__pont__hu) címre várja november 7-ig.