Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Kiértékelték az őszi élelmiszerlánc-ellenőrzés tapasztalatait: vizsgálták az állatgyógyászati termékeket is

2023. november 20., 09:35

Lezárult az első őszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés, amelyet Nobilis Márton agrárállamtitkár rendelt el. Többszáz tételt vettek górcső alá az egyes termékkategóriákból a szakemberek, és csupán kisebb hiányosságokat tapasztaltak.

A hagyományteremtő szándékkal indított országos mustra október 16-29. között a Nébih irányításával zajlott, annak végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih ellenőrei is részt vettek. A szakemberek ellenőrizték például a kereskedelmi egységeket és iskolai büféket, valamint az évszak népszerű termékeit: az almát, a burgonyát, a tökmagolajat. Több mint félszáz szőlőhegyről gyűjtötték össze az úgynevezett autentikus szőlőmintákat, továbbá fokozottan vizsgálták az állatgyógyászati készítmények kiskereskedelmét és a kutyaszaporítást.

A pályaudvarokon 57 élelmiszerüzlet, valamint 72 vendéglátó egység ellenőrzésére került sor. Az üzletek közül 11-ben állapítottak meg kisebb higiéniai hiányosságot a szakemberek, míg a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolásával 14 esetben merült fel probléma. A vendéglátóhelyek esetében 3 egységben kellett azonnali hatállyal megtiltani a szendvicskészítést a higiéniai feltételeinek hiánya, illetve nem megfelelősége miatt. Az ellenőrök 18 eljárást indítottak, a kiszabott bírságok értéke 635 000 forint.

A vendéglátás területét érintően Nobilis Márton elmondta, országszerte 191 iskolabüfé működését is megvizsgálták az élelmiszerlánc-felügyelők. Ennek során azt tapasztalták, hogy az egységek általános higiéniai állapota megfelelő, azonban hiányosságok is akadnak, például az allergén összetevőkről való tájékoztatás terén. Összesen 13 esetben szabtak ki bírságot, 640 000 forint értékben, továbbá 3 élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból.

Az állatgyógyászati termékek kereskedelmének ellenőrzése során a vizsgált 240 létesítményből 104-ben forgalmaztak vényköteles készítményt. Három esetben tapasztaltak az ellenőrök a működési engedéllyel kapcsolatos problémát, 2 árusítóhelyen nem foglalkoztattak állatorvost és gyógyszerészt a vényköteles készítmény kiadásához, 3 létesítménynél pedig a vények adattartalma nem felelt meg a jogszabályoknak.  

A részletes jelentés elérhető a Nébih honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21442/Oszi+szezonalis+elelmiszerlanc+ellenorzes_2023_zarojelentes.pdf/

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat