Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Kiterjesztett gyártói felelősség: januártól módosult a szabályozás

2024. január 16., 09:54

Módosították a a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel (EPR), valamint a kötelező visszaváltási díjas rendszerrel (DRS) összefüggő kormányrendeleteket.

Magyar Közlöny 2023. december 29-én kiadott 2023/194 számában jelent meg a 674/2023. (XII. 29.) Kormányrendelet a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel (EPR), valamint a kötelező visszaváltási díjas rendszerrel (DRS) összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról. 

rendelet-tervezet 2023. december 21-ig volt véleményezhető, amelyhez képest a december 29-én megjelent, már végleges rendelet a következő főbb bővítéseket tartalmazza.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet módosítása az alábbiakra terjed ki:

- Reklámhordozó papír fogalmának pontosítása, -forgalomba hozatala, reklám tartalom nyilatkozata.

- A forgalomba hozatalnak nem minősülő esetek tisztázása.

A visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól szóló 450/2023. (X.4.) Korm. rendelet módosítása az alábbi területeket érinti:

- Az utalvány érvényességi ideje 6 hónap. A forgalmazó az utalvány érvényességi idejét az utalványon feltünteti.

- Az adott visszaváltási helyen levásárolható vagy készpénzre beváltható utalvány mellett minimum egy további módon kell biztosítani a visszaváltási díj megtérítését a fogyasztó részére. Azokon a visszaváltási helyeken, ahol nincs készpénzforgalom, az utalvány készpénzre beváltását nem kell biztosítani.

A rendelet 2024. január 1-jén lépett hatályba.

A megjelent rendelet részleteiről bővebb tájékoztatás itt olvasható.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat