Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Konferencia a pulykaágazatról: a világ élvonalában a magyar fogyasztás

2016. november 22., 14:08

A baromfifélék zártan tartásával és a járványvédelmi intézkedések betartásával jelentősen csökkenthető a madárinfluenza kockázata – hangzott el a Magyar Pulykaszövetség éves szakmai konferenciáján. A magyar pulykahús-fogyasztás továbbra is a világ élvonalába tartozik.

A vadmadarakban a madárinfluenza eddig is volt, és valószínűleg a vadmadarak vándorlása miatt a fertőzés baromfifélékben való megjelenésének főleg vándorlási időszakban mindig van kockázata – fejtette ki Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke az amerikai hálaadás ünnepe köré szervezett szakmai konferencián, amelyet Heather Heilman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének képviselője nyitott meg. A kockázat azonban jelentősen csökkenthető, megfelelő járványvédelmi intézkedések betartásával, valamint a baromfifélék zártan tartásával, mivel így lehet megakadályozni a vírushordozó vadmadarak és a baromfifélék találkozását.

A hazai pulykahús előállítás ilyen körülmények között történik. Az állományok folyamatos kontrollja és nyomon követése, állatorvosi és hatósági ellenőrzése pedig garancia arra, hogy kizárólag jó minőségű, biztonságos termékek kerülhet forgalomba.

Akonferencián szó volt egy új, a húsok kémiai vizsgálatával kapcsolatos mérésről is, amelyet a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Élelmiszerkémia és Táplálkozástudományi Tanszékén végeztek. Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált húsok közül a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, ugyanakkor arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. Ez az újabb kémiai húsvizsgálat is alátámasztja, illetve  megerősíti az eddigi érveket a pulykahús mellett, éppen ezért a megújuló iskolai közétkeztetésben is nagyobb szerepet kaphatna a hazai pulykahús.
A magyarországi pulykahús-fogyasztás  továbbra is Európa és a világ élvonalába tartozik - hangzott el a konferencián. A magyarok évente átlagosan 5,8-5,9 kg/fő pulykahúst fogyasztanak a BTT becslései alapján. A hazai ágazat 2014-ben és 2015-ben jó évet zárt, ám jelenleg holtponton van: a piaci kereslet gyengébb, az ÁFA csökkentés hatása még nem jelentkezett, ugyanakkor túlkínálat van, ezért komoly áresés következett be. A szövetség úgy látja, hogy a terményárak várható csökkenése, az ÁFA csökkentés megjelenő hatása és a keresletnövekedés (decemberi értékesítés) jelenthet kompenzációt a hazai szereplőknek.
Az ágazat helyzetéről Endrődi György, a Baromfi Termék Tanács brüsszeli képviselője kifejtette: az európai és a magyar pulykaszektor számára óriási kihívást jelentenek a jövőbeni kereskedelmi tárgyalások. Ezek közül is ki kell emelni az USA EU (TTIP), illetve a MERCOSUR tárgyalásokat. Mindkét esetben komoly versenyelőnnyel kell számolnunk részükről, és ezt tovább nehezíti az EU talán túlzó és szigorú jogi szabályozása is, amely nem vonatkozik a harmadik országokra. A baromfiszektornak mindenképpen az úgynevezett  „szenzitív/érzékeny” státuszt kell elérnie ahhoz, hogy ne kerüljön teljesen kiszolgáltatott helyzetbe a jövőben.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat