Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Környezethasználati engedélyek: a telepméret növelését szorgalmazza a BTT

2010. szeptember 7., 13:12

Indokolatlanul nagy pénzügyi terhet és működési nehézséget ró a mai szabályozás a nagy létszámú (40 ezerzernél több férőhelyes) baromfitelepek tulajdonosaira azzal, hogy úgynevezett egységes környezethasználati engedélyek (IPPC) beszerzését írja elő a számukra - állítja a Baromfi Termék Tanács (BTT). Ezért a szervezet azt szorgalmazza, hogy a legalább 120-160 ezer élőállat elhelyezésére alkalmas hazai telepek minősüljenek nagy létszámúaknak.

A 314/2005. (XII. 25.) kormányrendelet szerint az IPPC-engedélyeket azokra a telepekre kell beszerezni, amelyek nagy létszámúnak minősülnek. A mai szabályozás ezt legalább 40 ezer baromfiférőhelyben határozza meg, amely 184 számos állatnak felel meg. Ugyanakkor például a sertéságazatban az engedélykérés létszámhatárát 2 ezer (harminc kilogramm feletti) sertéshez, vagy 750 anyakocához kötik, amelyek 320, illetve 300 számos állattal egyenértékűek. Így az előírások a baromfitelepek tulajdonosaira túlságosan szigorú kötelezettségeket rónak - állapítja meg a BTT.

A rendelkezések betartása az állattartóknak pénzügyi nehézségeket is okoz, mivel az engedélyek elkészítése telepenként 1,5 millió forintba kerül. Emellett - hangsúlyozatta a terméktanács - a hatóságok a bonyolult jogszabályt megyénként eltérően értelmezik, ezért a szervezet szerint a követhetetlen gyakorlat egységesítésére lenne szükség. A BTT egyúttal azt is szorgalmazza, hogy csak a 120-160 ezer férőhelyes telepek minősüljenek nagy létszámúnak. E kategorizálás megfelelne a nyugat-európai viszonyoknak is, mivel a fejlett európai államokban ma már nem is épülnek 160-180 ezer baromfiférőhelynél kisebb telepek.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat