Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Közös hatósági razziák a feketegazdaság visszaszorításáért

2011. február 17., 01:46

Összehangolt ellenőrzéseket tartanak a közeljövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH), illetve a megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei, hogy kiszűrjék a baromfipiacon engedély nélkül tevékenykedő üzemeket, az áfa-csalókat, illetve a fogyasztókat megtévesztőket - határozták el az illetékes hatóságok a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezésére. A BTT már tavaly indítványozta, hogy a törvényes keretek között működő vállalkozások megmaradási esélyeinek növelésére, az azonos versenyfeltételek megteremtése, az élelmiszerbiztonság növelése és a fogyasztók érdekeinek védelme érdekében az ellenőrzésre jogosult hatósági szervezetek folyamatosan összehangolt ellenőrzéseket végezzenek. Ennek keretében 2010. december 16-án a vám- és adóhatóság, a fogyasztóvédelmi hatóság és az MgSzH közös ellenőrzést végzett a budapesti vásárcsarnokban, elsősorban az ott forgalmazott baromfitermékek körében. Az ellenőrzés eredményes volt, többek között egy kamionnyi lengyel eredetű, számla nélküli baromfihúst foglaltak le.

A további akciók összehangolására a NAV Központi Hivatala Rendészeti és Központi Felügyeleti Főosztálya kezdeményezésére a napokban az MgSzH, az egyik megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága és a BTT részvételével megbeszélést tartottak, amelyen a következő időszak ellenőrzési feladatait határozták el. A baromfi termékpályát érintően az ellenőrzések kiterjedhetnek a feketegazdaság csökkentésére, például az engedély nélkül működő üzemekre, a számla nélküli forgalmazásra, az áfa-csalásokra, a hazai és importtermékek élelmiszerbiztonsági, forgalmazási előírásainak betartására, a fogyasztók megtévesztésének és megkárosításának ügyeire. Az ellenőrzésekre vállalkozásoknál, közúton, piacokon, élelmiszerraktárakban és kereskedelmi egységekben is sor kerülhet. A folyamatos ellenőrzésektől nem csupán a szabályokat megsértők kiszűrését várják az érdekeltek, hanem azt is, hogy az akcióknak a visszatartó ereje is jelentős lesz.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat