Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BRCGS Food 9. szabvány követelményei workshop BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Közösen lépnek fel az ársapkák megszüntetéséért az agrárszakmai szervezetek

2023. február 2., 08:59

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, ezért a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják. A megszüntetést szorgalmazza a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több szakmai szervezettel – így a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségével - közös közleményben szögezte le, hogy a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium és élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálná Magyarország élelmiszer-önellátását.

Az ársapka nem piaci, hanem szociális intézkedés – szögezi le a közlemény, hozzátéve, hogy az élelmiszerkereskedelemben az elmúlt időszakban a hazai ágazati érdekekkel ellentétes folyamat indult el. Egyrészt több szegmensben az import erősödik a hazai előállítók rovására, másrészt a kereskedők és a hazai beszállítók közt a korábbi években kiépült együttműködés, bizalmi kapcsolat gyengül.

A hatósági árszabályozás rövid távon kedvező a fogyasztóknak, azonban hosszú távon áruhiányt generál, torzítja a piacot és veszélyezteti a belföldi termékpályák fenntartható működését. A közlemény szerint az ársapka kivezetésével megszűnnének a piactorzító folyamatok, továbbá elhárulna egy akadály a szélesebb körű akciók és árengedmények biztosítása elől, miután a korlátozások a kereskedőknek jelentős veszteségeket okoznak.

A NAK közleményét a BTT és a Magyar Tojásszövetség mellett a következő szervezetek támogatták: ÁFEOSZ-COOP Szövetség, Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Hússzövetség, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács, Országos Kereskedelmi Szövetség, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat