Közzétette a zoonózis vizsgálatok eredményeit az EFSA
2020. január 30., 11:32
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control) bemutatta 36 európai országban végzett zoonózis-ellenőrzések 2018-as eredményeit.
A bejelentések alapján a vizsgált időszakban a campylobacteriosis és a szalmonellózis bizonyult a leggyakoribb zoonózisnak. Míg a Salmonella pervalenciája az Európai Unión belül az utóbbi években csökkenést mutatott tojásokon, tojótyúkokban, brojlercsirkén és pulykában, addig hasított sertés és baromfi esetében növekvés volt tapasztalható. A Shiga toxint termelő Escherichia Coli fertőzések végeztek az előfordulási rangsor harmadik helyén.
Magyarországon a Salmonella okozta jelentések száma volt a legmagasabb, habár az előző évekhez viszonyítva az esetek száma jelentős csökkenést mutatott. Mindemellett hazánkban jelentős mennyiségű Campylobacter esetet is regisztráltak (több mint 100 darabot).
További részleteket az EFSA jelentésében olvashatók.