KSH-adatok az élelmiszeripari termelésről
2019. február 13., 10:06
2018 decemberében az ipari termelés volumene 5,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 5,7%-kal bővült. 2018-ban a termelés volumene 3,6%-kal nagyobb volt, mint 2017-ben. Az élelmiszeripari termelés átlag alatt bővült.
A feldolgozóipari termelésből mintegy 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,0%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt (25%) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1,1%-kal nőtt, a legerőteljesebben pedig, 13,1%-kal a második legjelentősebb (súlyú) italgyártás bővült. 2018-ban az előző évhez képest a feldolgozóipar belföldi értékesítésének legnagyobb részét, 24%-át adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának hazai eladásai 6,2%-kal emelkedtek.