Kuba magyar közreműködéssel növelné broilercsirke-termelését is
2021. március 1., 09:25
Csökkentené Kuba saját élelmiszer-ellátásának nemzetközi kitettségét, ezért agrár-élelmiszeriparának fejlesztéséhez felhasználná a magyar mezőgazdaság tapasztalatait. Stratégia cél a broilercsirke-termelés növelése is. A fejlesztési lehetőségekről a közelmúltban tárgyalt Alicia Elvira Corredera Morales, Kuba magyarországi nagykövete és Győrffy Balázs, a NAK elnöke.
A magyar mezőgazdaság, és azon belül a húsipar technológiája és szervezettsége példaértékű a közép-amerikai ország számára – derül ki a NAK közleményéből. Kuba az élelmiszerek közel 80 százalékából importra szorul, és egyik fő fogyasztási árucikk náluk a sertéshús, illetve az abból készült feldolgozott termékek. Stratégiailag kiemelt fontosságú továbbá számukra az agrár-, illetve az élelmiszer-feldolgozási technológiák fejlesztése más ágazatokban is, így a broilercsirke-előállításban és a gabonafélék valamint a fehérjenövények termesztésében.
Kuba és hazánk közt – alapvetően a nagy távolság miatt – kevéssé intenzív a kereskedelmi kapcsolat, de például a vezető exporttermékeink között mezőgazdasági terménybetakarító gépek is szerepelnek. A megbeszélésen elhangzott, hogy a nagy távolságról való szállításban Kuba jelentős logisztikai tapasztalatra tett már szert, így a hazai technológiatranszfer illetve az élelmiszerexport volumene növelhető.