Kulcskérdés a hatékonyság a csirkehizlalásban - A feldolgozóiparban nincsenek tartalékok
2013. július 10., 12:45
A brojlercsirke-hizlalás hatékonyságát kell növelni ahhoz, hogy a hazai csirkeágazat túlélési esélyhez jusson - hangzott el a Magyar Brojler Szövetség június végi közgyűlésén. A beruházásokhoz azonban kormányzati segítség kell, mert a fejlesztéseket az ágazati vállalkozások önerőből nem képesek megvalósítani.
A feldolgozóiparnak sem az árérvényesítésben, sem a hatékonyság javításában nincsenek már jelentős tartalékai, ezért az ágazat túlélésének kulcsa abban van, hogy sikerül-e a brojler-hizlalás hatékonyságát növelni - derül ki a szövetség előtt elhangzott összefoglalóból, amelynek teljes anyaga ide kattintva tekinthető meg. Ehhez azonban komoly szakmai összefogásra épülő, kormányzati segítségre lenne szükség, mivel a hiányzó fejlesztéseket az ágazati vállalkozások önerőből nem tudják végrehajtani.
A tapasztalatok szerint a növekvő gabonaárak komoly kihívás elé állították a csirkefeldolgozó iparágat az elmúlt években. A húspiac globalizációja miatt az árak belföldön és a külpiacokon is komoly nyomás alá kerültek, miközben Magyarország az élőállat-nevelésben lemaradt a világszínvonalhoz képest.